ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китай се надява Европа да постигне “стратегическа автономия”

Цин Ган китайски външен министър

Цин Ган

Ако САЩ не променят политиката си, със сигурност ще има конфликт и конфронтация, заяви китайският външен министър

Китай се надява Европа да постигне стратегическа автономия, заяви днес китайският външен министър Цин Ган в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент, предаде ДПА.

С това си изказване той намекна за желанието на Пекин европейските страни да се дистанцират от САЩ, отбелязва новинарската агенция.

“Отношенията между Китай и Европа не са насочвани от, зависими от или подчинени на трети страни”, подчерта Цин.

“Китай винаги е възприемал ЕС като стратегически партньор във всички сфери и подкрепя европейската интеграция. Надяваме се, че Европа, след като премине през изпитанието на войната в Украйна, ще извлече поуки от болката си и наистина ще постигне стратегическа автономия и дългосрочна стабилност”, изтъкна външният министър.

“Готови сме да работим с Европа в името на истинския мултилатерализъм, взаимното уважение и сътрудничеството, базирано на принципа “печеля-печелиш”, каза още Цин Ган.

Цин Ган каза още, че САЩ са виновни за нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин, и допълни, че ако не променят политиката си, никакви буфери няма да предотвратят дерайлиране на отношенията и “със сигурност ще има конфликт и конфронтация”.

Министърът каза, че САЩ следват пътя на потискане и сдържане на Китай вместо на конкуренцията.

По думите му, погрешната политика на САЩ към Китай е “безразсъдна и хазартна”, а на карта са поставени фундаменталните интереси на двата народа и дори бъдещето на човечеството.

Цин каза, че начинът, по който САЩ са реагирали на инцидента с балона, е породил дипломатическа криза, която е могла да бъде избегната.

Тайван е първата червена ни линия, която САЩ не трябва да пресичат, каза министърът.

Той допълни, че решаването на тайванския въпрос е работа на китайския народ и никоя друга страна няма право да се намесва в това.

Цин отбеляза, че Китай си запазва правото да вземе всички необходими мерки да постигне “обединение” с Тайван – самоуправляващ се остров, който отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет върху него.

Украинската криза, изглежда, е движена от нечия невидима ръка, която я тласка към удължаване и ескалация на конфликта, каза още министърът.

По думите му “тази невидима ръка използва Украйна в интерес на определени геополитически цели”.

“Конфликтът, санкциите и натискът няма да решат проблема … Процесът на мирни преговори трябва да започне възможно най-скоро, а законните опасения за сигурността на всички страни трябва да бъдат зачитани”, каза Цин.

“Китай не е страна в кризата и не предоставя оръжия на никоя от страните в конфликта. Върху какво тогава се базират обвиненията, санкциите и заплахите срещу Китай? Това е абсолютно недопустимо”, каза министърът.

Китай трябва да развива отношенията си с Русия, тъй като светът става все по-турбулентен”, допълни Цин.

Попитан дали страната му и Русия в бъдеще ще се откажат от долара във взаимните си разплащания, министърът отговори, че двете държави трябва да използват тази валута, която преценят, че е сигурна и надеждна.

Първият дипломат на Пекин каза, че криза като тази в Украйна не бива да се повтаря в Азия, а опитите да се обкръжи Китай са обречени на провал.

Китай изцяло зачита правото на държавите в Близкия изток да бъдат господари на съдбата си и няма намерение да запълва никакъв така наречен “вакуум”, каза още Цин.

Китай ще продължи да защитава справедливостта и да подкрепя страните от региона в стремежа им да постигнат политическо уреждане на спорните въпроси чрез диалог и консултации, допълни Цин.

Китайският президент Си Дзинпин разкритикува по-рано днес САЩ и Запада в реч на годишната сесия на парламента в Пекин.

“Западните страни, предвождани от САЩ, правят опити за цялостно сдържане, обкръжаване и потискане на Китай, което поставя безпрецедентни предизвикателства пред развитието на Китай”, изтъкна Си.

В същото време Китай бе изправен пред редица трудности, като например ковид и засилващият се натиск върху китайската икономика, каза още президентът.

Днешното изявление на Си се откроява на фона на негови предишни изказвания, в които той говореше за “някои страни”, без директно да назовава Съединените щати или Запада, отбелязва ДПА.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст