Кой е кандидатът за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу?

Кълъчдароглу

На 6 март опозиционният блок “Народен алианс”, който включва шест турски партии, номинира Кемал Кълъчдароглу, председател на Републиканската народна партия, като единствен кандидат за участие в президентските избори.

Кемал Кълъчдароглу е роден на 17 декември 1948 г. в Назимие в източната провинция Тунджели (Турция). След като завършва Академията по икономика и търговски науки в Анкара през 1971 г., той се присъединява към Министерството на финансите. През 1983 г. преминава в Главна дирекция по приходите към това министерство, където заема длъжността началник отдел, а по-късно става заместник генерален директор. През 1991 г. оглавява Фонда за социална защита на занаятчиите и дребните предприемачи.

През 1994 г. турското списание Ekonomic Trend обявява Кемал Кълъчдароглу за „правителствен служител на годината“.

През 1992-1999 г. е генерален директор на Фонда за обществено осигуряване. Известно време е и помощник на заместник-министъра на труда и социалната защита на Турция. През 1999 г. напуска държавната служба и преподава в университета Hacetteppe (Анкара), като е член на борда на директорите на турската банка Türkiye İş Bankası.

Политическа кариера

През 2002 г. Кемал Кълъчдароглу се присъединява към лявоцентристката Републиканска народна партия (основана през 1923 г. от първия президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк). Тази политическа сила се придържа към идеологията на социалната демокрация, кемализма, а също така отстоява принципа на секуларизма. През 2002 г. той е избран за член на Великото национално събрание на Турция (еднокамарен парламент) и е преизбран на всички следващи избори.

През 2009 г. Кемал Кълъчдароглу загуби изборите за поста кмет на Истанбул от кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР, председателствана от турския президент Реджеп Тайип Ердоган) Кадир Топбаш (36.8% срещу 44.7%).

През 2010 г. е избран за председател на Pепубликанската народна партия. Партията традиционно се нарежда на второ място по брой места в парламента след Партията на справедливостта и развитието.

Президентски избори 2023 г.

Кемал Кълъчдароглу беше номиниран за президентските избори през май 2023 г. от опозиционния блок Народен алианс, който освен Републиканска народна партия включва Добрата партия, Партията на щастието, Партията на демокрацията и пробива, Партията на бъдещето и Демократическата партия.

Срещу него първоначално се обяви лидерът на Добрата партия Мерал Акшенер, според която големи шансове за победа имат кметът на Анкара Мансур Явас и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. Яваш и Имамоглу обаче подкрепиха Къличидароглу, в резултат на което Акшенер одобри кандидатурата за председател на Републиканска народна партия.

В случай на победа Кемал Кълъчдароглу обещава да направи лидерите на петте партии от опозиционния алианс вицепрезиденти.

Според социологически проучвания на турския вестник Sabah в момента 52 на сто от анкетираните подкрепят действащия президент Реджеп Тайип Ердоган, на второ място е Кемал Кълъчдароглу (вестникът не посочва конкретни цифри).

Възгледи

Кемал Кълъчдароглу първоначално осъди опита за военен преврат срещу Ердоган на 15 юли 2016 година. Лидерът на Републиканска народна партия го нарече “подла атака срещу демокрацията”. Въпреки това, след въвеждането на извънредно положение в страната на 20 юли от държавния глава (отменено на 19 юли 2018 г.), Кълъчдароглу каза, че това е “планиран”, “контролиран опит за преврат”. Той се противопостави на приемането на поправки в конституцията, които засилват правомощията на президента на Турция (конституционният референдум се проведе през 2017 г., 51.41% бяха „за“).

След инцидента с бомбардировача Су-24 на руските въздушно-космически сили, който беше свален от изтребител на турските ВВС през ноември 2015 г. над територията на Сирия, Кълъчдароглу каза, че вместо да “поддържа добросъседски отношения”, правителството на Ердоган ” създава врагове.”

Кемал Кълъчдароглу разкритикува решението на руската държавна корпорация “Росатом” да прекрати споразумението с турския изпълнител за изграждането на АЕЦ “Аккую” в Турция (изпълнено по модела “изгради-владей-експлоатирай”) и го замени с компания, представляваща консорциум от три руски организации. Според Кълъчдароглу това поставя страната в енергийна зависимост от Руската федерация.

По въпроса за руско-украинския конфликт лидерът на Републиканска народна партия като цяло се придържа към политиката на правителството на Ердоган за поддържане на неутралитет и улесняване на преговорния процес.

Лична информация

Кемал Кълъчдароглу е женен и има три деца. Говори френски език.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *