ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Окръжният съд под тепетата върна Пловдивския панаир на общината

Българският съд се събужда. След серията от шамари през последния месец, които отнесе страната ни във всички посоки от американските и европейски институции, родните ни магистрати очевидно са се усетили, че не могат да продължават да затварят очите си пред безчинствата на нашенските недосегаеми „свещени крави“ . Такава заявка поне даде Пловдивския окръжен съд, който пресече (засега) опитът на пловдивският олигарх Георги Гергов да овладее Пловдивския панаир и го обяви за незаконен .

През тази седмица първоинстанционното съдилище отмени увеличението на капитала на общинско-частното дружество „Пълдин туринвест“ с акциите на община Варна в Пловдивския панаир.

Новината съобщи пловдивския общински съветник от „Демократична България“ Веселина Александрова, която публикува съдебното решение във фейсбук профила си. Или казано по-литературно – Община Пловдив спечели първата битка с  бившия лидер на БСП под тепетата и

настоящ почетен консул на Русия у нас Георги Гергов.

Тя атакува по съдебен ред  общо събрание на “Пълдин туринвест”, проведено на 24 ноември 2022 година. Тъкмо на този “форум” бе взето решение за увеличаване на капитала на дружеството с акциите на община Варна, които пък бяха харизани на Гергов от кмета на морската ни столица Иван Портних.

Пловдивският градоначалник Здравко Димитров, който надлежно беше задължен от общинските съветници 

да оспори по съдебен път законосъобразността

на скорострелно свиканото извънредно общо събрание, още на 29 ноември 2022 г. заведе дело срещу “Пълдин Туринвест“ АД. Искането за отмяна на решенията бе аргументирано с разпоредбата на чл. 74 от Търговския закон, т.е. заради „противоречието им със закона и учредителния договор на дружеството“.

Едновременно с това бе направено

искане за спиране на охранителното производство

по вписването на фаталните решения, които адвокатите на Гергов бяха заявили по партидата на дружеството на 28 ноември 2022 година.

С това си решение Пловдивския окръжен съд на практика казва, че опитът на Гергов да прилапа напълно Пловдивския панаир – чрез изпитаната във времето схема, позната като “Увеличаване на дружествения капитал” – този път няма да го бъде.

Магистратите  са категорични, че „с изпращане на покана на 16.11.2022 г. до ищеца, в качеството му на акционер в ответното дружество, за провеждане на общо събрание на акционерите на 24.11.2022 г., е нарушена разпоредбата на чл.223, ал.5 от ТЗ, тъй като не са налице 30 дни от изпращане на поканата до провеждане на събранието.“

Те посочват, че „посоченият срок не е спазен, поради което взетите на проведеното на 24.11.2022 г. Общи събрание на акционерите на ответното дружество решения като процедурно незаконосъобразни подлежат на отмяна.“

Защитниците на Гергов пък се обосновават с това, че представителят на общината – Ясен Михайлов от ГЕРБ, е присъствал на общото събрание на „Пълдин Туристинвест“ АД, не е имал възражения по дневния му ред и е гласувал “За” увеличаване на капитала на дружеството.

С думи прости,

адвокатите на неуморният приватизатор,

както отдавна „БАНКЕРЪ“ е нарекъл този герой на новото време, са се опитали да докажат, че правата на общината като акционер били… надлежно защитени.

Само че този път номерът не мина и окончателната диагноза, поставена от окръжните магистрати, не подлежи на кой знае какви тълкувания: като това извънредно общо събрание

изначално е свикано незаконосъобразно,

няма никакво значение кой какво е казал или как е гласувал.

И накрая – “черешката на тортата”: Гергов ще трябва да плати и съдебните разноски по делото в размер на 3755 лева.

Разбира се, това съдебно решение със сигурност ще бъде обжалвано, за да бъде дотъркаляно до „по-подходящ“ съдебен състав. Дали обаче и този път ще се намери такъв – не е много сигурно, тъй като прекалено много

евроатлантически очи вече са вперени в нашенските далавери.

Тук е моментът да припомним някои детайли от поредния набег на Гергов за овладяването на панаира.

Първото му препъване дойде на 17 януари, когато Агенцията по вписванията отказа да регистрира решението на Общото събрание на „Пълдин туринвест“ за увеличение на капитала с варненските акции. Ако това се беше случило, Гергов щеше да стане мажоритарен собственик на Международния панаир със 79% от акциите на дружеството. Каквато всъщност беше и целта му, за която „БАНКЕР” редовно пише поне от 12-13 години насам.

Но тъй като у нас отдавна е известно, че тези, които би трябвало да четат подобни текстове са по-заети със „задачата“ да пазят онези, които забъркват кашите, оплитането на този казус със сигурност ще продължи още дълго.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст