ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Възлагат на главния архитект да проведе конкурс за ново осмисляне на пространството около ПСА

“Възлагаме на главния архитект да започне процедура за конкурс по Подробния устройствен план, чрез  която да осмисли по нов начин публичното пространство около Паметника на Съветската армия”. Това съобщи пред БНР Антон Койчев от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет.

“Тъй като паметникът е държавна собственост, с него се разпорежда областната управа. На нея се възлага да изпълни решението на Общинския съвет”, уточни той.

Вчера Комисията по образование и култура в Столичния общински съвет взе решение да поиска държавата да демонтира и премести Паметника на Съветската армия от общинската земя в Княжеската градина. Предстои окончателно решението да бъде взето и на заседание на Столичния общински съвет утре. Темата се обсъжда и в Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.

Няма как БСП да участва в обсъждането и гласуването на доклад, който няма правна стойност, посочи Калоян Паргов от групата на „БСП да България“ в Столичния общински съвет.

“Собствеността на Паметника на Съветската армия не е общинска, а държавна. Този въпрос трябва да се дискутира от МС и НС. Паметникът е международно защитен, защото е закрепен от двустранните отношения между Руската федерация и България. От историческа гледна точка се твърди, че това не е войнишки паметник, а той е включен в списъка като такъв. Това е посветен на Трета украинска армия, която е част от Червената армия. Свързан е изцяло с Втората световна война. Битката с паметниците няма да реши нито един проблем, нито ще спре войната в Украйна”, заяви Паргов.

Този паметник на една пропаганда трябва да бъде преместен в музей, смята Иво Божков от групата на ДБ в Столичния общински съвет

“Това е най-високият паметник на Червената армия в цяла Европа”, подчерта той.

Антон Койчев от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет пък определи изказването на Калоян Паргов като „пълно с юридически и фактологически неточности“. 

Пред паметника ще бъде поставена информационна табела, която да изяснява историческата истина за този монумент, обясни още той.

“Смятаме, че тръгваме по пътя, по който въпроса ще бъде решен цивилизовано”, посочи Антон Койчев. 

“Никой не говори за унищожаване на паметника, а за преместването му. По фигурите са работили известни български скулптури. Той има и художествена стойност. Но е въпрос на национално достойнство този въпрос да бъде решен”, допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст