ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Искаме ЕК да прекрати договора ни с “Пфайзер” за доставка на ваксини

д-р Асен Меджидиев

“Днес официално е подкрепено от Министерския съвет, гласувано е от всички министри, че България на заседанието на Eвропейската комисия по здравеопазване, което ще се проведе на 14 март в Брюксел и на което ще присъствам на нарочен работен обяд, взема позиция за прекратяване на договора с “Пфайзер-Бионтех” за доставка на ваксини”. Това обяви на брифинг след правителственото заседание служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Другият вариант е да се спазват желанията на държавите за необходими количества ваксини срещу коронавирус, които да бъдат конкретно заявявани от дадената страна – с конкретен срок на годност, и плащането да се извършва след такава доставка, т.е. след заявяването, а не както беше досега – с уточняване по брой население на държавата, поясни министърът, “Категорични сме в тази позиция”, каза той и допълни, че тя е подкрепена от полския министър на здравеопазването. Меджидиев информира, че и други държави – членки на ЕС, на база реакцията на България, са подкрепили позицията и така около шест-седем страни ще имат една и съща позиция на заседанието в Брюксел.

Здравният министър подчерта, че България няма нужда от повече ваксини. “Нашето становище беше, че доставката на ваксини и принудата на държавите да закупуват такива големи количества, които след това да бъдат унищожавани, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за ЕК, нито за ЕС”, подчерта Меджидиев.

Той съобщи, че България за 2022 г. е унищожила над два милиона дози ваксини благодарение на това, че преди година и половина е взето решение по брой население да бъдат определяни квотите и били доставени огромни количества ваксини, чиито срок на годност вече е изтекъл. За тази година също предстои голямо количество ваксини да бъде бракувано и унищожено. “Ние няма да допуснем доставка на повече ваксини и заплащане на нови дози”, категоричен е здравният министър. Той отбеляза, че сме получили подкрепа от Полша, в близките дни министърът очаква видеоконферентна връзка с Чехия, Румъния, Литва. Водят се разговори със Словения и с Хърватска. Очакванията са до вторник да се присъединят и други европейски държави.

Служебният министър посочи, че този договор е взет като решение от пет държави, сред които не е България, но страната ни твърдо е потвърдила, че не е съгласна с принципа за покупка на ваксините. “Не сме съгласни с това нещо, въпросът е колко добре се чуваше нашият глас. Радвам се, че вече започват да ни чуват”, отчете той. Според него е грешна позицията, че България е “малка” държава. “Това не е така, България е силна и трябва да защитаваме държавните интереси, изтъкна той. И повтори, че “няма да закупим повече количества ваксини”.

Попитан за сумата, която страната ни е загубила вследствие на закупените и унищожени ваксини, ресорният министър отговори, че “сумата е доста голяма, но всяка една държава членка има правила за конфиденциалност и аз нямам право да съобщавам по договор цени и цифри”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст