ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Земеделският министър: След мерките храните влизат в промоции

Явор Гечев

Вече има реакция на пазара след предприетите от държавата мерки срещу високите цени на храните. Това заяви пред БНТ служебният земеделски министър Явор Гечев. По думите му огромна част от хранителните продукти са започнали да влизат в промоции до 25%. “Ние обаче не искаме тази история да е епизодична, искаме да е траен подход, който да не е за сметка на производителите. При тези цени ние смятаме, че има достатъчно пространство да се помогне и на самите производители, вдигайки изкупните цени, защото ако правиш промоция – намаляване на цените на доставчиците за сметка на производителите – това е особен вид натиск”, подчерта Гечев. И увери, че държавата няма да води битки и войни с търговските вериги, което обаче не означава, че не разполага с инструменти, с които да си върши работата.

Почти е завършена информационната платформа за цените на продуктите, готова е и първата наредба за контрола на хранителната верига от внос до щанд. Работи се и по още една наредба, която забранява т.нар. нелоялни търговски практики, чрез които търговците качват цените. Министърът посочи, че държавата може да въведе различни видове мерки, включително електронни етикети за основни продукти в магазините. “Електронният етикет е малък компютър. В редица държави това е етикетът, който има фискална памет и е свързан с редица платформи, които проследяват цените онлайн. Можем да въведем подобни етикети за редица продукти, които проследяваме. Ще поканим веригите да съдействат на този процес”, обясни той. И напомни, че държавата разполага с още много ресурс, който може да бъде използван.

“Благоразумието едва ли ще свали цените, трябва да се води разумна политика и ако обществото взима повече блага, правителството също ще е по-благосклонно спрямо търговците”, изтъкна Гечев.

“Още отсега започваме да прилагаме нормативна рамка, няма да чакаме Народно събрание”, каза той и коментира, че надценката на продуктите в магазините не трябва да надвишава 20%. “Надценката, която на щанда, съдържа в себе си n на брой такси, включително реклами, позициониране на цена, табелка, етикет, допълнителни такси на оборот. Ние смятаме това, а и не само ние, това са добрите търговски практики, че трябва да е елемент от цената и да е включено в надценката”, добави служебният министър.

Той припомни, че на сайта на Министерството на земеделието от години има информация за събирането на цени. “Всички данни, които ползваме, са публични. За да ги направим по-приложими, правим допълнителна електронна платформа, която медиите и гражданите всеки ден ще могат да виждат. Ние стъпваме на истински данни, това не са измислени данни, те се подават и в Евростат”, отбеляза Гечев.

Земеделският министър е категоричен, че българският хляб се прави само от българска пшеница, както и че хлебопроизводителите сами са готови да се подложат на проверки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст