ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петролните сделки на Индия с Русия подбиват хегемонията на долара

Оглавените от Вашингтон санкции срещу Русия са започнали да подронват десетилетната хегемония на зелените пари върху международната търговия на суров петрол, защото повечето сделки с Индия – водещата дестинация на корабните доставки на руско черно злато – се осчетоводяват в други валути. Доларовото превъзходство в областта на сделките със суровини периодично се подлага на атаки, а руските военни действия в Украйна станаха причина за най-активното пренасочване към други валути. Основната причина: Индия е третият по големина вносител на петрол в света и Русия стана водещият й доставчик след като Европа се отказа от руските доставки след началото на военната офанзива на 24 февруари 2022-а.

След като коалицията, която се противопоставя на войната, наложи на 5 декември 2022-а таван на руското черно злато от 60 щ. долара за барел, индийските купувачи са платили по-голяма част от руските петролни пратки в различни от американския долар валути, включително в дирхами на Обединените арабски емирства, а напоследък – и в руски рубли, посочват източници от секторите на банковите услуги и на търговията с горива. Те допълват, че трансакциите през последните три месеца са били на обща стойност от неколкостотин милиона долара – обрат, за който досега не е съобщавано.

Някои регистрирани в Дубай търговци и руските енергийни компании “Газпром” и “Роснефт” не са искали да им се заплаща в щатски долари за някои сортове руски петрол, които през миналите няколко седмици са били продадени над лимита от 60 долара за барел, твърдят три добре информирани източници. Тези сделки имат малък дял от общите количества продадено гориво на Индия и не изглежда да нарушават санкциите, които, според официални представители на щатската администрация и на анализатори, биха могли да бъдат заобиколени от фирми извън западния свят, предоставящи услуги като корабен превоз и застраховки на руски доставчици. Три индийски банки са подкрепили някои от трансакциите, чрез които Москва иска да дедоларизира икономиката и търговията си, за да избегне санкциите. Добре информирано лице от средите на индийските рафинерии е коментирало, че повечето руски банки са санкционирани от началото на войната, но индийските потребители и руските доставчици са готови да продължат да търгуват с руско черно злато.

По-нататъшните разплащания в дирхами за руското гориво обаче могат да се усложнят след като Вашингтон и Лондон добавиха през февруари в санкционните си списъци и регистрираната в Москва и в Дубай руска банка МТС, през която са осъществени някои сделки за Индия във валути извън долара.

Плащанията за суров петрол в долари е универсална практика от десетилетия. За сравнение, делът на валутата от общия обем на интернационалните операции е доста по-малък – 40%, по данни от системата SWIFT за януари. По оценка на експерти, силата на долара е недостижима, но санкциите могат да подкопаят западните финансови системи и да не успеят да постигнат целите си, просто защото Западът отслабва конкурентната мощ на собствените си финансови услуги като добавят още един административен пласт.

За руските фирми, чиито плащания се блокират или бавят дори да не нарушават каквито и да било ограничения, доларите са потенциален “токсичен актив”, посочва Александра Прокопенко – независим анализатор и бивш съветник в “Банк России”. Тя допълва, че Русия има отчаяна нужда да търгува с останалия свят, защото все още е зависима от приходите от петрол и газ, поради което властите работят по изграждането на директна инфраструктура между руската и индийската банкови системи. Най-големият индийски кредитор – “Стейт банк ъф Индия” – има валутна сметка в Русия. По подобен начин много руски банки са открили сметки в индийски кредитни институции, за да улеснят търговията.

Първият заместник управляващ директор на МВФ – Гита Гопинат, предупреди месец след руското нахлуване в Украйна, че санкциите срещу Кремъл могат да подкопаят доминиращата роля на зелените пари като окуражат по-дребните търговски блокове да използват други валути. Тя посочва, че щатският долар може да остане основна глобална валута дори в тези условия, но фрагментацията на по-ниско равнище е напълно възможна.

Освен Русия, напрежението между Китай и Запада също подкопава отдавна установените норми на доминираната от долара глобална търговия. Русия държи сериозен дял от валутните си резерви в китайски юани, Пекин е редуцирал доларовите си вложения, руският президент Владимир Путин заяви през септември 2022-а, че Москва се е договорила да продава газ на китайците за юани и рубли вместо за долари.

През 2022-а Индия е изместила Европа като водещ потребител на руски суров петрол, купувайки евтини товари от барели и увеличавайки 16 пъти внесените количества руско гориво в сравнение с предвоенния период, по официални данни на Международната агенция по енергетика. Руското черно злато е било около една трета от общия индийски импорт.

Въпреки че Ню Делхи не признава санкциите срещу Кремъл, основният дял от купения руски петрол в която и да било валута се съобразява с тях и почти всички сделки са на цени под фиксирания таван, твърдят източници от търговския бранш. Въпреки това повечето банки и финансови институции подхождат предпазливо към плащанията и клиринга, за да избегнат нежелани последствия при евентуално нарушаване на международните законови норми. За индийските рафинерии, които през последните седмици са оформили някои руски петролни покупки в рубли, част от плащанията са били обработени от “Стейт банк ъф Индия” през сметката й в Русия. Тези трансакции са били за петрола, купен от руските държавни енергийни гиганти “Газпром” и “Роснефт”, твърдят добре информирани източници. Те допълват, че по-голяма част от плащанията в дирхами са минали през “Банк ъф Барода” и “Аксис банк”.

Индия е подготвила специална рамка за осчетоводяване на търговските сделки с Русия в индийски рупии, ако операциите в рубли бъдат санкционирани допълнително.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст