ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЮНЕСКО ще подкрепя развитието на остров Свети Кирик и Юлита

Целта на ЮНЕСКО е да подкрепи развитието на остров Свети Кирик и Юлита, който е с богато археологическо и културно наследство. Това каза при посещението си на созополския остров помощник генералният директор на световната организация Ернесто Отоне. Високопоставена делегация от ЮНЕСКО е на посещение в Созопол, за да се запознае с възможностите за изграждане на Световен център на изкуствата на малкия красив остров свързан с древния град, предаде БНР.

Историята на остров Свети Кирик и Юлита представи пред високопоставените гости директорът на Центъра за подводна археология Найден Прахов.

“Археологическите проучвания разкриха един невероятен, уникален и единствен по рода си обект в България и в Западното Черноморие. Бяха открити къщи, жилищни постройки, квартал с улици, с отводнителна система на първите заселници от края на VII в. пр. Хр. Заселили са се на острова, защото са търсили защитеността от морето. Тук остава свещеният, религиозният, култовият център на града. Тук е открит най-старият гръцки храм в България и единственият от архаичната епоха”, обясни той.

Въпреки лошото състояние на острова и рушащите се сгради там помощник генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне заяви, че световната организация ще подкрепи начина, по който да се намери възможност за запазване на древното културно наследство.

“Тази добра идея да се възстанови и съхрани това, което е открито тук, е добра идея и възможност не само за България, но и за човечеството”, каза той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст