Аграрният сектор остава с най-ниска производителност и заетост

пари

През четвъртото тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает у нас се увеличава реално с 1.7 процента в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г. според предварителните данни, публикувани от Националния статистически институт.
Заетите лица в икономиката ни са 3 380 900, а общият брой отработени часове е 1.41 милиарда. Структурата на заетостта по икономически сектори през четвъртото тримесечие спрямо същия период на 2021-а показва увеличение на относителния дял в сектора на услугите, намаление на относителния дял в аграрния сектор и запазване на дела на индустриалния сектор.

На един зает у нас се падат 14 028.8 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 33.6 лв. БВП за един отработен час.
Брутната добавена стойност* средно на един зает през четвъртото тримесечие се увеличава реално с 1.8 на сто в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г., а БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 1.7 на сто.
За периода между октомври и декември равнището на производителността на труда в
индустриалния сектор е 12 441.1 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 29.6 лв. за един отработен човекочас по предварителни данни.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 13 788.9 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 32.2 лв. от текущия обем на показателя.

Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 2 788.9 лв. БДС на един
зает и 7.6 лв. за един отработен човекочас.

*Брутната добавена стойност е измерител на стойността на стоките и услугите, произведени на една територия за даден период от време. Тя представлява разликата между крайната стойност на произведената продукция и стойността на изразходваните за нейното производство стоки и услуги (наричани още междинното потребление). БДС е свързана с измерването на БВП, като БВП = БДС + корективи (данъци – субсиди).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *