Майката на Пригожин спечели обжалването в съда на ЕС за санкциите срещу нея

Майката на основателя на военната групировка “Вагнер” Евгени Пригожин е спечелила обжалването в съда на Европейския съюз срещу включването й в списъка от санкционирани лица след руската инвазия в Украйна. 83-годишната Виолета Пригожина е била санкционирана заради връзката й с нейния син, чиято частна армия от наемници играе ключова роля във военните действия в съседната на Русия държава. Общият съд на ЕС – вторият по ранг европейски трибунал на блока, е заличил на 8 март името й от списъка.

Въпреки че Пригожин “е отговорен за действията си срещу териториалната цялост, суверенитет и независимост на Украйна”, връзката между майка и син “се основава единствено върху семейните им отношения и поради това не е достатъчно основание за включването й в оспорвания списък”, постановили съдиите.

Решението на съда обаче е единствено за първото й включване в списъка през февруари 2022-а. Санкциите срещу нея са били подновени шест месеца по-късно и трябва да се анулират от друг съдебен състав в друго дело. Така че на практика активите й остават замразени, а забраната срещу нея да пътува в ЕС остава.

Европейската комисия пък съобщи, че в момента проучва присъдата, която подлежи на обжалване.

Пригожина е сред първите индивиди, санкционирани във връзка с руските акции срещу Украйна. На 23 февруари – един ден преди началото на военните действия, ЕС наказа почти 400 души след като Кремъл обяви независимостта на Донецк и Луганск.. С което списъкът на наказаните надхвърли 1400 души заради руската агресия, включително и заради анексирането на Крим през 2014-а.

Присъдата е сериозна победа за Кремъл и дава шанс на руските милиардери и на членовете на семействата им, пострадали от европейските наказания заради украинската инвазия на президента Владимир Путин, също да успеят да анулират санкциите срещу себе си и на замразените им активи. Съдът е регистрирал 103 дела, свързани с рестриктивните мерки, през миналата година. Те включват не само процеси, свързани с Русия, но, примерно, и със Сирия. До началото на март почти 80 от тях са били свързани с конфликта в Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *