Цените на енергийните стоки и храните бутат инфлацията нагоре

пари

По предварителни данни месечната инфлация според Хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ) за януари тази година бе 1 процент. Цените на енергийните стоки и храните се повишиха съответно с 2.6 на сто и 1.5 на сто и допринесоха най-много за повишението на общия индекс спрямо декември. Това е отбелязано в месечния обзор на българската икономика, изготвен от Министерствоот на финансите, който представя конюнктурен анализ на основните макроикономически показатели.

От началото на годината отстъпката от 0.25 лв. на литър за обикновените горива, пропан-бутан и метан отпадна. Така цените на транспортните горива отчетоха ръст от 5.1 на сто и допринесоха с 0.31 процентни пункта към общия индекс. Цените на суровия петрол също се повишиха – с 2.7 на сто, в доларово изражение през месеца, но повишението им беше частично компенсирано от по-силното евро спрямо щатския долар. Природният газ за бита поскъпна с 19.2 на сто през месеца във връзка с решението на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Базисната инфлация (общият индекс без енергийни стоки, храни, алкохол и цигари) се повиши с 0.4 на сто спрямо декември 2022 г., с принос най-вече от неенергийните промишлени стоки. Техните цени се повишиха с 0.7 на сто, докато тези на услугите нараснаха минимално с 0.1 процента.

Годишният темп на инфлация според ХИПЦ се забави до 14.1 на сто, тъй като поскъпването при храните и услугите се сви, съответно до 25.1 на сто и 11.5 на сто на годишна база. След тенденцията на забавяне през втората половина на миналата година,  инфлацията при енергийните стоки се ускори до 13.6 на сто през януари 2023 г. най-вече поради отмяната на отстъпката върху горивата.
Спрямо година по-рано, базисната инфлация се забави за първи път от август 2021 г. до 10.7 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *