Henkel ще продаде бизнеса си в Русия до края на март 2023-а

Германският концерн Henkel, който произвежда козметика и битова химия под марките Schwarzkopf, Syoss, Fa, Persil, възнамерява да затвори бизнеса си в Русия до края на март тази година. Това съобщава изданието RBC, което се позовава на изявления на компанията.

„През първите месеци на войната в Украйна получихме много въпроси относно бъдещия ни бизнес в Русия, включително публични критики, че не сме обявили незабавно изтегляне от страната“, коментират от “Хенкел”.

В съобщението на компанията се посочва, че Henkel не може веднага да спре бизнеса си в Русия, тъй като компанията присъства на вътрешния пазар повече от 30 години и има около 2500 служители.

На 9 февруари 2023 г. главният изпълнителен директор на Henkel Карстен Кнобел заяви в интервю за WirtschaftsWoche, че германският концерн ще спре напълно дейността си в Русия през първото тримесечие на тази година. Той обяви, че последните преговори по тази сделка са в ход.

 „На фона на текущите събития ние взехме решение да прекратим дейността си в Русия. В момента се подготвя процесът на изпълнение“, посочват от „Хенкел“.

През фискалната 2021 година Henkel отчете продажби от около 20 милиарда евро и оперативна печалба от 2.21 милиарда евро. Компанията има 52 450 служители, като 85% работят извън Германия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *