Общо 76.4% от азербайджанския внос у нас заема нефтеният газ

Интерконектор с Гърция Кирил Петков

Нов посланик ще представлява България в Азербайджан. Руслан Стоянов вече връчи акредитивните си писма на президента Илхам Алиев.

Държавният глава е подчертал, че нашите страни са близки и стратегически партньори, като двустранните отношения ще продължат да се развиват.

Посланик Стоянов е отбеляза, че Азербайджан е стратегически и желан партньор за България. Той е посочил важността от въвеждането в експлоатация на интерконектора между България и Гърция. Освен в енергийния сектор, двете страни могат да взаимодействат успешно и в областта на информационните технологии, транспорта, търговията, културата и спорта.

Стокообменът между България и Азербайджан през годините и бил на символично ниво.

Едва през 2021 г. двустранната търговия скочи на 97.3 млн. щ. долара, като е нараснал с 448.9 на сто спрямо 2020-а. Драстичния ръст на стокообмена бе следствие от започналите от началото на 2021 г. доставки на газ по договора между „Булгаргаз“ и SOCAR. Българският износ за Азербайджан е възлязъл на 22.9 млн. щ. долара. Вносът у нас пък достигна 74.4 млн. щ. долара.

През 2021 г. основна стокова група с дял 25.5% в износа на България за тази страна са медикаментите, заедно с различен тип опаковки и хлебарски изделия. В азербайджанския внос у нас водеща позиция заема нефтеният газ и други газообразни въглеводороди (76.4% от стойността му).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST