Фон дер Лайен няма да пречи на европейския бизнес да се изнесе към САЩ

урсула фон дер лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще пристигне във Вашингтон в петък (10 декември), за да се срещне с президента Джо Байдън и да договори споразумение, подобно на тези за свободна търговия.

Сделката трябва да позволи на европейските компании да са конкурентоспособни на американския пазар, след като Законът за намаляване на инфлацията на САЩ изправи на нокти институциите в Брюксел. Опасенията са, че най-големите европейски компании ще се насочат към Щатите заради щедрите субсидии. 

Европейският съюз дълго време хокаше Съединените щати, че не са достатъчно активни в политиката за климата, но след като Байдън доказа мощ и предприе мерки чрез Закона за зелените субсидии на стойност 430 млрд. долара,

Европа изпищя, че е ощетена.  

Законът предоставя субсидии за производителите на електрически превозни средства, батерии и други зелени технологии, но само при едно условие – всичко е „Made in USA“.

Опасенията на европейските чиновници са съвсем основателни, защото все повече компании се ориентират към САЩ. Например – испанският гигант „Репсол“ тази година ще похарчи почти 40% от проектния си бюджет в Съединените щати, включително 1.5 милиарда долара за нефт и газ и 1 милиард долара за възобновяеми енергийни източници. Докато в европейски проекти ще бъдат вложени една 25 процента. От компанията обясниха, че се ориентират оттатък Атлантика, защото

американските правила са прости и ясни,

а това е изключително важно за инвеститорите.

В същата посока вървят и френската компания „ТоталЕнерджис“, и германската „Фолксваген“.  Докато италианският енергиен гигант „Енел“ смята да разпредели 85% от инвестициите си през 2023-2025 г. (общо 37 милиарда евро) в три дестинации – Италия, Испания и САЩ.

По данни на американското енергийно министерство, след приемането на закона над 100 компании във веригата за доставки на електрически превозни средства са обявили инвестиции в Съединените щати.

Не е за подценяване и фактът, че освен бизнеса,

„зеленият“ US-закон облагодетелства и потребителите.

Те ще получат данъчни кредити, които купуват електрически автомобили, произведени в Северна Америка. Това автоматично ще направи европейските електромобили по-скъпи и непредпочитани.

От една страна случващото се е полезно за ЕС, защото му показва как се прави бизнес и се защитават интереси, но от друга, има огромен риск от изтичане на огромни средства и печеливши проекти.

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм коментира на конференция в Хюстън в сряда, малко преди посещението на Фон дер Лайен, че администрацията на Байдън

няма никакво намерение да се извинява на Европа

за приетия закон. Тъкмо обратното – тя призова съюзниците от ЕС да последват примера на САЩ и да предоставят повече субсидии на своите компании.

„Не искаме да разпалваме търговски войни или нещо подобно. Продължаваме да ви казваме „Старайте се,  трябва да направите същото!“ Това е малко приятелско състезание“, посочи Дженифър Гранхолм .

Думите й щяха да звучат грубо, ако… ЕС сам не си беше виновен за днешните „зелени“ дертове. Обяснението е елементарно: Белият дом похарчи месеци, за да подготви „лошия закон“, но нито едно от 28-те представителства на Общността във Вашингтон  не реагира дори формално, от кумова срама. Да се чуди човек

какво ли са правили обитателите им

през цялото това време?

Докато Фон дер Лайен се мъчи да смекчи положението на срещата с Байдън,  европейските служители продължават да обмислят най-ефективното облекчаване на правилата за държавна помощ, така че правителствата да имат повече възможности за финансова подкрепа на ключови компании и сектори.

Всички предложени опции досега обаче се сблъскват със съпротива в блока, защото държавите с по-големи бюджети отново ще разпределят повече средства.

Докато търсим решение, европейските компании вече ще са започнали новите си проекти в Щатите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *