ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Е-платформа ще сравнява цените на храните от следващата седмица

Министерски съвет Кризисен щаб Христо Алексиев

“Очаква се електронната платформа за сравняване цените на основните хранителни продукти да бъде готова следващата седмица”. Това съобщи пред журналисти заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Той инспектира заедно с посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок напредъка в изграждането на железопътния участък Елин Пелин – Костенец.  

“Съвсем скоро ще бъде готова платформата, която сме обещали, за да могат всички потребители и граждани да се информират, както за цените в България, така и за цените в чужбина”, посочи Алексиев, след което уточни, че се очаква тя да бъде готова следващата седмица. 

Във връзка с цените на храните министърът информира, че до момента са извършени над 500 проверки. “Ние сме задължени да защитим интереса на потребителите, всички граждани и уязвими слоеве на населението. Няма как да позволим прекомерни и необосновани печалби или нелоялни търговски практики”, заяви Алексиев.

Той коментира, че има изкривявания в цените на основните хранителни продукти. Министърът бе категоричен, че в последните години общо не са правени толкова проверки, колкото в рамките на два месеца.

По думите му въз основа на резултатите от проверките са подготвени промени в нормативната база, като целта е процесът да бъде контролиран и да не се стига до нелоялни търговски практики, генериране на необосновани свръхпечалби и да се гарантира пълна защита на потребителя.  

Относно резултатите от тях министърът каза, че ефектите, които наблюдават, са свързани със страшно много промоции на продуктите, чиито цени се следят. 

Сайтът, който се подготвя и на който потребителите ще могат да се информират за цените трябва да бъде работещ и с коректната информация. Търговските вериги също ще бъдат поканени да публикуват своите цени на него.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст