Предизборно: Интрига ще има не само за първото място

“Интригата за челното място е реална, това първо. Второ, виждаме и интрига на още няколко места в класирането”. Това заяви в ефира на Дарик Първан Симеонов от “Галъп интернешънъл болкан” и обясни, че битката за третото място ще бъде между ДПС и “Възраждане”.

По думите му другата интрига ще бъде около бариерата за влизане в Народното събрание, където са се събрали ИТН, “Български възход” и “Левицата”.

Той обясни, че исторически погледнато, когато е имало такава интрига за първото място, голяма маса избиратели са излизали и са накланяли везните в последния момент.

Политологът коментира, че ГЕРБ са по-малки, но с по-твърда подкрепа, а коалицията ПП-ДБ е голяма, но подкрепата им не била чак толкова твърда. Според него големият въпрос е дали ПП-ДБ ще успеят да “мобилизират този свой резерв”. Също така Симеонов посочи, че подкрепата при двете формации е от различно естество.

“Кампанията може да се превърне в такава с две опции – “за” и “против” ГЕРБ”, обясни още той и допълни, че според него ГЕРБ се опитват да размият тази тема и да я превърнат в “про” и “анти” Русия.

Политологът обясни, че “Възраждане” имат допълнително предимство заради подписката за референдум, която събират.

“Възраждане” не е само националистическа партия – тя е коктейл от протестни настроения и не е ясно дали няма да кипне. Въпреки това има едно важно обстоятелство – гласуването за партията не дава ясна представа какво се случва с гласа на подкрепилия ги”, добави Симеонов. Също така обясни, че никой не заявява готовност да работи с “Възраждане”, което пък значи, че няма перспектива те да управляват, освен ако не съберат над 50%”.

Според политолога предизвикателствата около страната ни са много. Войната, банковите сътресения в САЩ и инфлацията. Въпреки това може да се окаже, че ентусиазмът на партии като “Възраждане” и ИТН не може да победи партийната дисциплина, каквато имат ДПС и другите стари партии.

“Български възход” е по-прагматичен политически играч. Това запазва техните шансове за преодоляване на бариерата”, каза Симеонов. Според него обаче партията на Янев, може да се окаже “изхабена” заради присъствието си в политическия процес през последните месеци.

По думите на политолога ИТН също са загубили лицето си на нов играч, въпреки това имат своята подписка за референдум, което може да изиграе ключова роля.

“Левицата” няма принципни разлики по идеите с Нинова. Това не е нещо по-либерално ляво. Това не са нови лица – по критерия за новото”, обясни Симеонов относно новата формация. Според него може да се окаже, че алтернативната роля спрямо БСП “ще завихри протестни действия и наказателно гласуване срещу Нинова” и това може да даде добри шансове на “Левицата” да премине прага.

“Не подкрепям никого” се оказа една от изненадите на миналите избори“, обясни политологът. По думите му 80 хиляди души са гласували по този начин на предходните избори и сега на предстоящия парламентарен вот има огромен шанс резултатите в тази графа да бъдат още по-високи. Според него това е деликатен вот, който изисква да извършиш едно политическо действие, което няма политически резултат и следователно трудно може да се предвиди дали ще видим увеличение, или спад в него. 

В България ясно се оформят 2 лагера“, заяви Симеонов относно перспективите за сформиране на кабинет. “Един консервативен, който гледа с едно око на Изток. Другият е по-малко общество, но по-влиятелно, което е прозападно”.

От думите му става ясно, за да има стабилна конструкция на управление, трябва някак да се разберат и двата лагера, защото всичко извън това ще е нестабилно и няма да се ползва с доверие. “Силните резултати на “Възраждане” могат да бъдат стряскащи и биха спомогнали за подобен консенсус”, допълни политологът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст