ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Служебната власт обмисля таван за надценките на основни продукти

Правителството обмисля механизъм за ограничаване на печалбата на големите вериги от определени хранителни продукти, предадоха от Нова телевизия. Това все още е на ниво идея, но е в процес на обсъждане.

Предвижда се кабинетът да забрани на хранителните вериги да слагат повече от 10% надценка на основни храни и стоки. Това ще включва между 50 и 100 основни продукта. Мярката е планирана да бъде временна. Междувременно от Сдружението за модерна търговия коментираха идеята. Те бяха на среща в Министерството на икономиката.

“Нека съответното предложение да бъде изпратено с оценка на въздействието”, каза Николай Вълканов, председател на сдружението за модерна търговия.
От бизнеса заявиха още, че ще им бъде интересно да чуят мнението на Европейската комисия.

Припомняме, че вчера (12 март) служебният министър на икономиката Никола Стоянов заяви, че “не вижда нужда от тавани на надценка”. Министърът посочи и новия срок, в който да заработи сайтът, създаден от министерството за сравнение между цените в България и избрани европейски държави. “Той би трябвало да тръгне следващата седмица, като сега се изчиствали бъгове и дребни проблеми”, добави още Стоянов.

“До момента проверките на Комисията за защита на потребителите е издала 138 акта за няколко седмица, но броят им намалявал”, отчете още служебният министър на икономиката. Най-честите нарушения били свързани с по-нисък грамаж от посочения, промоции, за които са осигурени твърде малко количества от стоките, както и обявена ниска цена на щанда, която е различна на касата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст