ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Около 63% от медицинските сестри в България са над 63-годишни

Около 63% от медицинските сестри в България, които сега работят в лечебните заведения, са на възраст над 63 години. Те са в пенсионна възраст. Това заяви в интервю за БТА Милка Василева, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

Има осезаем недостиг на медицинските сестри и особено на акушерки. Поради тази причина при тези две професии трябва да се работи много по-усилено, отколкото в предишните 20 години. Така, работейки на две или повече места, или дори на едно място, но изпълнявайки длъжността на две или три акушерки, се влагат много повече усилия, за да може качествено да се извършва дейността, коментира Василева. По думите ѝ се получава претоварване, преумора и много сложни отношения между пациенти и лекари. “Всичко това води до симптоми на непрекъсната умора, отчаяние, неудовлетворение от работата. Като се има предвид и ниското заплащане, което получават тези специалисти, всичко това довежда до т.нар. симптоми на синдрома на изпепеляването. Хората се чувстват неудовлетворени от професията си, тревожни и в депресивно състояние“, добави тя.

Има проучвания, според които 82% от медицинските специалисти твърдят, че имат всички симптоми на синдрома на изпепеляването. Останалите 20% също имат симптоми, но не са достигнали крайната степен насъстоянието, обясни експертът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст