ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Скандалите в Народния театър родиха “Движение за култура”

След серията от скандали, които се разиграха в Народния театър актьори и режисьори създават “Движение за култура”. То беше представено днес в Националния пресклуб на БТА в София. Конкретния повод за реализирането на този проект е липсата на адекватно законодателство, регламентиращо дейността културните институции.

Поканата за създаването на движението, което да обедини хора от целия културен сектор, е обявена от режисьора Лилия Абаджиева, актьорите Албена Колева, Камен Донев, Валери Йорданов, Никола Додов, режисьора Костадин Бонев и проф. Георги Каприев.

Актьорите и режисьорите отбелязват, че “свеждането на тази криза до лични конфликти или ситуативни казуси не просто я задълбочава, но и демонстрира неправомерността на вида регулиране на бюджетните творчески институции”. Освен това според тях “разрушителната криза в Народния театър е

оголила до край проблемите в културните институции“.

Това, което Морфов направи – измъкна духа от бутилката, което изкара от там ужасни работи. Оттам се отвори перспектива към многоизмерни проблеми в управлението на нашата култура – конституирането на комисиите, правното управление, начина на контрол и т.н. Ние търсим по-дълбоки причини за това, което се случва, което дълбоко не ни харесва“, заяви проф. Георги Каприев.

Камен Донев от своя страна се обърна към цялата театрална гилдия – всички да вземат отношение и да се включат активно, когато дойде времето за промени.

С болка констатирам колко хора искат да кажат нещо, но не го казват. Постоянно ме срещат колеги и ми казват – с вас сме, подкрепяме Морфов, но обаче нещата свършват до там. Да, законът е нещо много хубаво, той е трегерът на всяко общество, но идва момент, в който виждаме, че

законът някак си не решава проблема,

когато той минава в морално измерение. Какво значи една буква, какво значи една алинея, когато виждаме с кални ботуши да се потъпква светинята на театъра?“, заяви актьорът.

Припомняме, че поводът “чашата да прелее” е уволнението на Александър Морфов от Народния театър “Иван Вазов” след конфликта му с директора Васил Василев и пиарката Велислава Кръстева. От движението обясниха, че тяхната цел е деполитизацията на Министерството на културата,

създаването на нов закон за сценичните изкуства

и разписването на нови регулационни механизми и правила за структурата на културните институти.

Валери Йорданов и Албена Колева обвиниха Васил Василев в разрушаване на атмосферата в театъра чрез чиновнически и ченгеджийски номера, уволнения на опитни кадри, раздуване на щата и блокиране на вътрешния и външния одит чрез назначаването на съпартийци и близки на директора.

“Движение за култура” организира шествие на 16 март от 14 ч., което ще тръгне от Министерството на културата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст