ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Камерите в София са заснели 210 000 шофьори с превишена скорост

Масирана акция по връчване на стотици хиляди глоби за превишена скорост, засилен контрол през нощта и безкомпромисност към корумпираните пътни полицаи, това са част от мерките за контрол и приоритети на новия началник на столичния КАТ комисар Николай Крушарски. Той разказа за тях пред bTV.

Преди месец на Околовръстния път в София при ограничението е 90 км/час шофьор е заснет да кара с 213 км/час. Предвидената глоба в 2500 лева. На същото място, но в друг ден през февруари, автомобил преминава с 204 км/час. Санкцията трябва да е 1150 лв. Заснетите шофьори с превишена скорост през миналата година само в София са над 210 000. Наказаните на практика са едва 130 000. Затова приоритет номер едно на новия началник на столичния КАТ е връчването на стотици хиляди невръчени глоби.

“Активно работим по изпращането на електронните фишове на домашния адрес на съответните нарушители, за да могат да бъдат връчени. Електронен фиш може да се връчи в срок от четири години и половина. Това е наша мисия и това е с цел превенция“, посочи Крушарски. Вече е започнала и процедура по закупуването на нови 40 камери, с които ще се следи за нарушения по целия Околовръстен път. “Тези камери трябва да бъдат свързани в една обща система, която да работи автоматизирано. Да засичат водачи, които се движат с превишена скорост, които преминават на червен сигнал на светофарните уредби, неправилно престрояване, неправилна маневра – общо взето всички нарушения по Закона за движение по пътищата”, обясни той.

Заради занижен контрол по тъмно през последните месеци в София, екипите на терен, които вече спират за проверки през нощта, са с една трета повече. “Излизат от 10 до 12-13 екипа за контрол през късните часове на денонощието. За предишни периоди това са били между 6-8 до 9 екипа“, уточни Крушарски.

Униформените вече нямат норматив, т.е. определен брой шофьори, които трябва да накажат за пътни нарушения, докато са на смяна. Имат право обаче да спират за рутинна проверка. “С цел да бъде постигнат ефект на превантивна дейност в момента пътните полицаи не само могат да спират водачи, но извършват и т.нар. линеен контрол. Служебните автомобили, движейки се в трафика, проверяват МПС по регистрационна табела”, каза още комисарят.

В столичния КАТ пътните полицаи са общо около 300, а всеки десети от тях е с наказание заради случая “Семерджиев”. По-точно 30 униформени са порицани, след като според разследващите са спирали Георги Семерджиев преди трагедията на бул. “Черни връх” и са си “затваряли очите” за нарушенията, извършени от него. “Наказанията не са от леките, напротив. Ще бъдем максимално безкомпромисни, за да спрем и да предотвратим навреме тази зараждаща се тенденция”, увери Крушарски.

За да не се извиват дълги опашки пред гишетата, вече са оборудвани нови помещения за обслужване на гражданите. “Съответно, при увеличаване на потока от тях, имаме готовност да отворим допълнителни места“, поясни комисарят. Хората в неравностойно положение път се обслужват с приоритет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст