ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Европа и Северна Америка отпадъци стават модни и спортни колекции

Според изследване на американския институт 5 Gyres, публикувано от научното списание Plos One, световните океани са замърсени с повече от 170 трилиона частици пластмаса с общо тегло около 2 милиона тона. На много места по света вече търсят изход от това тревожно състояние на природата. Така в много страни пластмасовите отпадъци от морето се превърнаха в неразделна част от икономиката. Най-тревожно е положението в развиващите се страни, особено тези, които са островни държави, и нямат достатъчно площ, върху която да складират отпадъците. 

За разлика от азиатските страни, Европа и Северна Америка не са сред световните лидери по пластмасово замърсяване на световните океани. Но тъй като пластмасовите опаковки за еднократна употреба се появиха много по-рано в тези страни, властите и компаниите започнаха да се борят с пластмасовите отпадъци още през 90-те години. Към днешна дата за много големи западни компании обработката на материали и въвеждането на влакна, направени от пластмасови отпадъци в тъкани, е не само добре установен бизнес, но и допълнителен начин за привличане на вниманието на потребителите.

Инициативата Seaqual, международен проект за събиране и рециклиране на пластмасови отпадъци от морето

е създадена през 2016 г. и е с централен офис в Мадрид.

Като част от проекта екологични организации, рибари и активисти събират пластмасови отпадъци от морето, които след това се преработват в полиестерни влакна, които са идентични с естествените и се използват в производството на дрехи.

От началото на проекта участниците са уловили общо 600 тона боклук от океана, от които 200 тона са отишли ​​за производството на синтетична тъкан. Сега няколкостотин компании и организации от 60 страни по света вече участват в проекта. Патентованото полиестерно влакно Seaqual Yarn се използва в производството не само от малки компании, но и от водещи световни марки.

Сред тях са например немският производител на спортни облекла и обувки Puma, немският производител на облекло и стоки за туризъм Jack Wolfskin, производителите на спортно облекло, термобельо и аксесоари Craft Sportswear (Швеция) и Odlo (Швейцария), модни облекла Lacoste (Франция), Paul & Shark (Италия), Stone Island (Италия), COS (Швеция), American Eagle Outfitters (САЩ), Chicco детски стоки и дрехи (Италия), IKEA мебели и стоки за дома (Швеция) и други.

Инициативата Seaqual не е единственият проект за събиране на пластмасови отпадъци от океана и рециклирането им в синтетични материали за дрехи. 

От 2015 г. 

екологичният проект с нестопанска цел Parley For The Oceans 

си сътрудничи с немския производител на спортни облекла и обувки Adidas. Компаниите създадоха линията маратонки и спортно облекло Adidas X Parley, която използва синтетични влакна, направени от събрани в морето и рециклирани пластмасови отпадъци.

Друг производител на активно облекло, американската компания Patagonia, си сътрудничи с проекта Bureo. Неговите участници – екологични организации, екологични активисти и просто местни жители от четири държави – САЩ, Перу, Аржентина и Чили, улавят риболовни мрежи, хвърлени в морето, които след това се преработват в синтетични влакна NetPlus. От него Patagonia произвежда линии дрехи – якета, панталони, шапки, шорти, бански и други. 

По време на работата си проектът Bureo рециклира 360 тона синтетични риболовни мрежи, хвърлени или оставени в морето. Други големи компании, които произвеждат стоки с помощта на NetPlus влакна, също си сътрудничат с проекта. Например Quiksilver произвежда колекция от дрехи за лятна ваканция и плуване. Един от най-големите производители на велосипеди в света – американската компания Trek, прави държачи за бутилки за велосипеди. Производителят на настолни игри Jenga пуска гамата Jenga Ocean & Bureo, която включва всички части, направени от рециклирана пластмаса за риболовна мрежа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст