ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Британски и Германски ВВС прехванаха руски самолет край Естония

Американският дрон, свален от руски изтребители над Черно море, е излетял от Румъния

Британските и германските ВВС са изпълнили първото съвместно вдигане по тревога за охрана на въздушното пространство на НАТО, след като пилоти са извършили рутинно прехващане на руски самолет, летящ близо до естонското въздушно пространство, предаде Пи Ей Мидия в партньорство с ДПА.

Един британски и един германски изтребител “Тайфун” са реагирали на руски самолет за дозареждане във въздуха, след като той не установил връзка с естонския контрол на въздушното движение.

Британски пилоти в момента за първи път провеждат съвместни мисии за охрана на въздушното пространство в балтийската страна заедно с германските ВВС, посочва ДПА. Великобритания се подготвя да поеме от Германия ръководството на мисията на НАТО в Естония, която граничи с Русия.

Британското министерство на отбраната подчерта  “рутинния” характер на мисия, но тя се случва на фона на напрежението между Запада и Русия заради инвазията в Украйна.

Aмериканският дрон “Ем Кю 9 Рийпър” (MQ9-Reaper), който беше свален над Черно море, е излетял от Румъния, съобщи междувременно телевизия Диджи24, като се позовава на изявление на американски военен представител за “Ню Йорк Таймс”.

Дронът е излетял вчера сутринта от Румъния за разузнавателна мисия, която обикновено продължава 9-10 часа, посочва американското издание. Румънската телевизия напомня, че подобни летателни апарати са разположени в базата Къмпия Турзий, намираща се в централния окръг Клуж.

От 2020 г. във военновъздушната база в окръг Клуж се провеждат двустранните учения “Dacian Reaper”, в които участват безпилотните летателни апарати MQ-9 Reaper, напомня новинарският сайт Зиаре.

През 2021 г. отряд, съставен от дронове MQ-9 Reaper и около 90 военнослужещи от армията на САЩ, бяха дислоцирани във въздушната база в Румъния за извършване на наблюдателни и разузнавателни мисии под знамето на НАТО, като румънската страна трябваше да осигури необходимата техническа и логистична подкрепа, посочва още изданието. 

Този тип безпилотни летателни апарати могат да носят ракети Хелфайър, но при вчерашната си мисия дронът е бил невъоръжен и е изпълнявал разузнавателна мисия на около 120 километра югозападно от Кримския полуостров, уточнява още цитираният от “Ню Йорк Таймс” официален представител. 

Служители на Пентагона заявиха, че два руски самолета “Су-27” са се опитали да прехванат американския дрон “Ем Кю 9 Рийпър”, летял в международно въздушно пространство над Черно море, което принудило американските въоръжени сили да го разбият в Черно море.

Руското министерство на отбраната отрече американската версия за събитията и каза, че дронът се е разбил в Черно море недалеч от Крим в резултат на рязка маневра. 

Военновъздушните сили на Украйна подкрепиха разполагането на американски разузнавателни безпилотни самолети след вчерашния индидент с безпилотния апарат над Черно море, съобщи ДПА.

“Черно море не е вътрешно море на Русия. Руснаците окупираха и Азовско море и го смятат за свое”, заяви говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат по телевизията вчера вечерта. 

Излаз на Черно море също имат членове на НАТО, включително Турция и Румъния, поради което американските безпилотни самолети действат там на законно основание, добави той.

САЩ се позоваха на международното право, което позволява операцията над неутрални води. Нов американски дрон вече е разположен на мястото на разбилия се, заяви Ихнат в Киев. 

Инцидентът е станал във вторник югоизточно от Змийския остров в Черно море, който принадлежи на Украйна. САЩ са наблюдавали и извършвали разузнаване там много преди началото на пълномащабната инвазия на Русия на 24 февруари миналата година, каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст