ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германската военна индустрия иска яснота за оръжията за Украйна

ЕС е напът да финализира сделка на стойност 2 млрд. евро за съвместно попълване на намаляващите запаси от оръжия и боеприпаси в Украйна

Германската отбранителна индустрия заяви, че е готова да увеличи производството, включително на типовете въоръжение и боеприпаси, от които се нуждае Украйна, но изтъква, че трябва да има яснота относно това какво искат правителствата на страните от ЕС, преди да се инвестира в допълнителен производствен капацитет, предаде Асошиейтед прес.

По информация от Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI/СИПРИ) Украйна се е превърнала в третия най-голям вносител на оръжия в света, след като руската инвазия предизвика огромен приток на военна помощ към Киев от страна на САЩ и Европа.

Някои от тези оръжия бяха прехвърлени към Украйна от запасите на западните въоръжени сили, а в други случаи Киев би могъл да закупи оборудването със собствени пари или средства, предоставени от неговите съюзници. Обаче се появиха опасения, особено такива относно скоростта, с която Украйна изразходва боеприпасите, което поставя под натиск капацитета на западните отбранителни компании да възстановяват запасите както на Украйна, така и на собствените си въоръжени сили, посочва АП.

“Важното за нас като индустрия е да имаме предсказуемост”, заяви тази седмица в интервю за АП изпълнителният директор на германската асоциация на производителите на оръжия Ханс Кристоф Ацподиен. “Това означава, че трябва ясно да ни се каже от кои продукти има нужда в рамките на какви срокове”, каза той. “И ние сме подготвени”, добави Ацподиен. “Индустрията е много по-гъвкава, отколкото се смята”, подчерта той.

Членовете на асоциацията, в която участват големи производители на оръжия като “Райнметал”, могат още да увеличат производството, например чрез повторното пускане в употреба на консервирани съоръжения и машини, както и чрез наемане на повече служители, каза още Ацподиен.

“Разбира се нуждаем се и от стабилна основа под формата на поръчки, така че да могат да бъдат изпълнени инвестициите”, заяви той и добави, че предложенията за съвместно закупуване на европейско ниво биха могли да помогнат, ако това не доведе до забавяния в процесите на възлагане на обществени поръчки. Освен това германските производители на оръжия имат силното желание европейските страни да хармонизират своите правила за износ, за да не бъдат в неравностойно положение в сравнение с конкурентите си в някои съседни страни, каза още Ацподиен.

За да се постигне мир, трябва да усилим нашата отбрана и способности, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в изказване пред Европейския парламент в Страсбург. По неговите думи не може да се допусне Украйна да загуби войната.

Украйна има нужда от боеприпаси, за да се защити. След руското нападение решихме да предоставим на Украйна въоръжение и с това мисля, че се роди европейската отбрана, посочи Мишел. По неговите думи има спешна нужда Европа да разшири възможностите за военно производство. Той отбеляза, че в последните месеци от войната руските сили изстрелват на ден между 20 и 50 хиляди снаряда. 

Искаме повишаване на възможностите за постигане на мир, но Русия полага усилия за задълбочаване на войната, допълни Мишел. Според него мир може да има само с едно решение на нападателя да пристъпи към преговори и да изтегли своите сили от международно признатите украински граници. За съжаление не виждаме признаци Кремъл да обмисля действия в тази посока. Въпреки това продължаваме дипломатическата битка, подкрепяме справедливото предложение на президента Володимир Зеленски, основано на Устава на ООН и международното право, посочи той.

Според документи, с които се е запознало изданието “Политико“, ЕС е напът да финализира сделка на стойност 2 млрд. евро за съвместно попълване на намаляващите запаси от боеприпаси в Украйна, както и за попълване на запасите на самите страни членки на блока. Планът има два основни елемента, предаде БТА.

Първо, ЕС ще похарчи 1 млрд. евро за частично възстановяване на разходите на страните, които могат незабавно да дарят на Киев боеприпаси от собствените си запаси. Второ, страните ще работят заедно за съвместното закупуване на нови боеприпаси на стойност 1 млрд. евро – идеята е, че заедно могат да договорят по-големи договори на по-ниска цена за бройка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст