ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Донев припомни: И тъмната стаичка нито бе стаичка, нито бе тъмна

В началото на редовното заседание на Министерския съвет Гълъб Донев защити ЦИК, отказала методически указания за техническите параметри на параваните за изборите.

Той започна с описание на това какво е параван – едно от нововъведенията при предстоящите извънредни парламентарни избори.

„Извън Изборния кодекс параванът е подвижна преграда и обикновено служи, за да прикрива действията ти, когато застанеш зад него. В Избирателния кодекс параванът замени кабината за гласуване, по-популярна като тъмна стая.

Но предназначението му е същото – да осигури тайната на вота. Добре известно е, че предшественикът на паравана – така наречената тъмна стаичка никога не е предизвиквала смут и колебания при тълкуването й”, обърна внимание Донев и подчерта:

“Тъмната стаичка, въпреки че нито е стаичка, нито е тъмна, никога не е обърквала ЦИК, РИК, СИК и ОИК при естественото тълкуване на единственото й предназначение – избирателят да направи своя избор в пространство, защитено от чужди очи.

Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин“, категоричен бе Донев.

Той добави, че за него и за колегите му от Министерския съвет е необяснимо защо секретари на районни избиратели комисии се обръщат към тях с молба да им дадат указания по този „сложен“ въпрос.

„Ще заявя ясно – Министерският съвет няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които гражданите трябва да гласуват“, отсече Донев.

По думите му в конкретния случай стандартизацията може само да ограничи общинските избирателни комисии и да ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на намиращите се в него маси, урни и машини.

С тези аргументи Донев застана зад решението на ЦИК, която е отказала да упражни ролята си на орган, даващ методически указания във връзка с изборния процес, а по-конкретно за параваните за гласуване.

„При организацията на парламентарните избори на 2 октомври 2022 година координацията и сътрудничеството между Министерския съвет и ЦИК бяха на високо ниво. Разчитаме да бъде запазено постигнатото добро взаимодействие“, завърши Донев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст