ЕС да се поучи от САЩ как се реагира на банкова криза

Банковата криза в Съединените щати се отрази мълниеносно на финансовите пазари по света. Президентът Джо Байдън успокои американците, че банковата им система е сигурна след внезапния колапс на Silicon Valley Bank (SVB) и затварянето на Signature Bank. Въпреки това, акциите на банките се сринаха по всички краища на земята. А инвеститорите взеха да се притесняват, че други кредитори също могат да пострадат и да последва рязък спад на цените на акциите в световен мащаб.

Крахът на Silicon Valley Bank и Signature Bank с активи, съответно – от 209 милиарда и 110 милиарда долара, е предупредителен сигнал, че малките и средните банки, концентрирани върху нишови бизнеси, са много по-уязвими от големите играчи, които разполагат с достатъчно капиталови механизми за оцеляване в подобни ситуации.

SVB е специализирана в работата

с технологичния бранш и рисковите инвестиции в стартъпи.

Този бизнес буксува от повече от година и все повече от инвеститори започнаха да използват активно сметките и депозитите, принуждавайки банката да осигурява капитал като продава държавни облигации на загуба. Затова миналата седмица банката обяви, че набира 1.75 милиарда долара нови средства за запушване на пробойните. Като разбраха за проблема, клиентите започнаха масово да теглят парите си и за по-малко от 48 часа банката изпадна във фалит.

В неделя (12 март), заради недостатъчен капитал и системен риск, бе затворена и Signature Bank – популярен източник на финанси за компаниите за криптовалута.

Байдън увери американците, че банковата система е в безопасност, а депозитите на хората ще бъдат защитени. Президентската администрация гарантира, че

вложителите на SVB ще получат парите си обратно

и тези средства няма да бъдат покрити от данъкоплатците. Парите ще дойдат от таксите, които банките плащат в застраховката на депозитите.

Фондът за застраховане на депозитите ще бъде използван за защита на вложителите, много от които не са били застраховани заради ограничението на гарантираните депозити в размер на 250 000 долара.

Проблемът обаче е, че от всички депозити в SVB – на стойност над 200 млрд. долара,

са били застраховани едва 5-7 процента.

И то само на физическите лица.

Това означава, че те най-вероятно ще си получат парите, след като бъдат разпродадени всички активи на банката. Въпреки това обаче никой не се съмнява, че ще си ги получат.

И все пак американците са неспокойни, защото тази ситуация много им напомня за фалита на Lehman Brothers през 2008 г., който стартира опустошителната финансовата криза. Президентът Байдън твърди, че няма да се стигне дотам, а анализатори от Франиция и Германия също уверяват, че са взети всички мерки и криза няма да има.

Така или иначе обаче Вашингтон е изправен пред трудното решение

дали да бъде прекратено повишаването на основната лихва

и в банковата система да бъдат налети Хикс количество милиарди, въпреки риска от нов скок на инфлацията. Или повишаването на лихвите да продължи, въпреки притесненията от задълбочаване на кризата в банковата система, която е инвестирала в държавни ценни книжа.

Във вторник (14) март председателят на Еврогрупата Паскал Донахю заяви, че банките в Еврозоната са стабилни, а кризата с двата американски трезора

няма нищо общо със ситуацията в Европа.

Италианският финансов министър Джанкарло Джорджети заяви, че се надява европейските власти да се намесят бързо и да предотвратяват всякакви последици.

„Оценяваме скоростта, с което американските власти се намесиха и сме убедени, че, при нужда, европейските власти ще се намесят със същата скорост и ще оценят всички последици за провеждането на паричната политика и за финансовата стабилност“, написа той в коментар към медиите.

В крайна сметка фалитите на банки не са нещо ново. Показателна е скоростта, с която реагираха институциите в САЩ, така че няма нужда да се безпокоим за тях. По-добре да погледнем финансовото състояние на ЕС, където дългът на някои държави превишава значително БВП и да се надяваме, че в случай на “неизбежна самоотбрана” Брюксел ще реагира също толкова бързо и уверено.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст