ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пред ОССЕ БСП обвини служебния кабинет в намеса в изборите

Секретарят на Изпълнителното бюро на БСП – Христо Проданов, водачът на листата на социалистите в 24 МИР София – Георги Свиленски и водачът на листата на БСП във Видин – Филип Попов се срещнаха с представители на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в България. Срещата се проведе по покана на организацията, ръководена от Тана де Зулуета.

Представителите на БСП запознаха международната делегация с хода на кампанията за предсрочните парламентарни избори на 2 април. Обсъдени бяха ролята на служебния кабинет в организацията на изборния процес и намесата му в предизборната кампания. Също така бяха коментирани и теми като ролята на местната администрация в изборния процес и свободата на словото. 

Социалистите изразиха притесненията си относно честността на провеждането на изборите на 2 април. Те сигнализираха за множество сигнали за купен и корпоративен вот, които получават, особено в по-малките населени места.

По време на срещата представителите на БСП отбелязаха, че служебният кабинет се намесва в предстоящите извънредни парламентарни избори на 2 април под различни форми.

„За пореден път министри от служебният  кабинет си позволяват по време на предизборна кампания да вземат отношение. Вчера, 15 март, финансовият министър направи шокиращо изказване, в което обвини предишното управление, в което участваше и БСП, въпреки че служебният кабинет управлява повече от 7-8 месеца и всички бюджети и финансови параметри са техни.

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова също си позволи в ефира на националната телевизия да коментира предизборните програми и предложенията на политическите партии, в частност и инициативата на БСП за референдум“, обясни Свиленски. Той определи намесата на служебното правителство в изборния процес като недопустима.

Социалистите припомниха и сигнала, който БСП подаде до ОССЕ за недопустимо вмешателство в предстоящите избори от страна на служебния кабинет на Радев.

„Тогава предупредихме, че атаките от служебния кабинет ще нарастват и това наистина се случва“, припомни Филип Попов. Той допълни, че през предстоящата седмица БСП ще организира среща със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и водачите на листите на „БСП за България“ от Северозападна България във връзка с купуването на гласове в региона.

По време на срещата социалистите представиха и сигналите, които получават за купен и корпоративен вот. 

„Хората ни сигнализират, но се страхуват да подадат сигнал към официалните институции, защото те бездействат и тази порочна практика продължава. Полицията демонстрира фалшива активност и показни акции, които не водят до резултат, а виновните остават безнаказани“, отбеляза Христо Проданов.  

На срещата бяха обсъдени и новите елементи при предстоящите избори на 2 април и социалистите изразиха притесненията на БСП относно машинния вот. 

„Преди няколко дни беше представен механизмът, по който би трябвало да работи изчисляването на резултата от машинния вот, но не бяха поканени представители на политическите сили, а определен брой компютърни специалисти. Това дава повод за притеснение и води до загуба на доверие в изборния процес“, обясни Георги Свиленски. Той изрази надежда видеозаснемането по време на изборите да бъде изпълнено така, както е предвидено в Изборния кодекс, за да не се дава повод за опорочаване или оспорване на изборния резултат.

По време на срещата с представители на мисията на ОССЕ, социалистите представиха и основните акценти от кампанията на БСП, сред които са социална политика, мир и запазване на традиционните християнски семейни ценности. Те коментираха и организирания от БСП референдум против навлизането на джендър идеологията в училищата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст