ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Ейч Ес Би Си” наля 2 млрд. паунда в SVB UK

След като в началото на седмицата купи за 1 паунд британското поделение на фалиралата банка на Силициевата долина SVB, “Ейч Ес Би Си” инжектира почти 2 млрд. паунда в придобивката си и е готова “да вкара още пари и ликвидност в необходимите количества”, пише в пост в LinkedIn главният изпълнителен директор на британския кредитор Иън Стюарт. Служителите пък са били помолени да уверят клиентите, че “депозитите са сигурни и заемите – обезпечени”.

В паметна записка до персонала на SVB UK от 14 март, подписана от Стюарт и от главния изпълнителен директор на групата Ноел Куин, служителите са приканени “да продължат да работят и да обслужват клиентите както досега, което е жизнено важно”. Обръщението, което било “прието много топло”, се посочва също, че поглъщането е осъществено заради увереността, че в SVB UK работят страхотни хора, компанията има страхотни клиенти и огромен потенциал.

На 13 март британският финансов министър Джеръми Хънт потвърди, че кабинетът на премиера Риши Сунак и “Бенк ъф Инглънд” са улеснили частната продажба на английското поделение на американската банка на “Ейч Ес Би Си холдингс” за символичния 1 брит. паунд. Правителството е било пришпорено от писмо на над 200 клиенти на SVB UK, предупреждаващо, че драматичният колапс на компанията майка представлява “заплаха за съществуването” на технологичните фирми, работещи в страната.

Не се очаква сделката да влоши глобалния баланс на “Ейч Ес Би Си”, но тя ще задълбочи банковите операции на на.ционалния пазар. В резултат на поглъщането са били подсигурени депозитите на над 3000 клиенти на SVB UK с депозити за повече от 8.1 млрд. щ. долара, както и заеми за около 6.6 млрд. долара. “Бенк ъф Инглънд” пък уверява, че по-широкатах банкова система на Обединеното кралство остава сигурна, стабилна и добре капитализирана.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст