ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Калпава заповед изправи рибарите на нокти

Нова порция недомислици подпали чергата на рибарските общности по Южното Черноморие. Сътворената от бившия земеделски министър Иван Иванов заповед, с която през февруари 2022 г. забрани улова с мрежи до два километра от брега, се оказва толкова засекретена, че малцината посветени си я разпространяват като апокрифна литература. Колкото до т. нар. обикновени хора, които в случая би трябвало да бъдат третирани като професионална и широка общественост, те разбират за съществуването на въпросната заповед чак сега – когато инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури започнали масови проверки и още по-масово конфискуване на рибарски мрежи.

Ограниченията в документа  буквално изправиха на нокти хората, които от години изкарват прехраната си с подобен “дребен” улов.

Собствениците на малките плавателни съдове недоумяват как така издадените им разрешения, в които е записано, че имат право да ловят риба на две мили от брега (бел. ред. – 2 морски мили са равни на 3.2187 километра) сега се оказват просто лист хартия?

Да не говорим, че рибарите са категорични, че

с малките си лодки няма как да влязат навътре в морето,

а пролетният риболов се практикува точно в тази зона, за която важи заповедта.

Те я определят я като откровено лобистка и обслужва промишлените компании, които ще останат единствените риболовци и на практика ще им отнемат хляба. И  подчертават, че освен противоречивите текстове, в заповедта има и откровена грешка. Например – в заповедта се казва, че те могат да осъществяват дейността си до една морска миля (1852 метра), а в приложението към нея е записано… един километър от бреговата линия.

Заплахата, че тази заповед обрича поминъка им на гибел,

изведе стотици рибари на протест.

Те настояват Министерството на земеделието да отмени спорната заповед преди пролетния риболов, който започва до дни, защото по това време пасажите с риба са именно в 2-километровата зона

Същото категорично мнение изрази и кметът на Поморие Иван Алексиев, който каза:

Тъжното в цялата история е, че тези хората остават без поминък. Това два километра от бреговата линия да забраниш улов на попчета с мрежи, означава, че тези хора, с тези малки риболовни лодки, които са от 6 до 10 метра, няма как да влязат след тази двукилометрова зона. Първо там водите са много дълбоки, няма какво да ловят, второ – ние ги обричаме на несигурност“.

В подкрепа на рибарската общност

се обяви и кметът на Бургас Димитър Николов, който в деня преди протеста  алармира за случващото се с пост в социалната мрежа Фейсбук.

С мен се свързаха притеснени рибари от това, че поминъкът им е все по-застрашен от изчезване. Оказва се, че според действаща заповед на министъра на земеделието от февруари миналата година, те имат забрана за улов с мрежи до 2 км от брега. От години в Бургас се опитваме да запазим този труден занаят за местните хора. Строим малки рибарски пристанища и пристани, които за кратко време се напълниха с плавателни съдове и местата дори вече не достигат. И докато заедно с рибарите полагаме неимоверни усилия не само да съхраним този специфичен за Бургас и региона поминък, но и да го покажем пред гостите, се оказва, че е

почти невъзможно те да практикуват риболов!

Защото нали си представяте как малък плавателен съд ще може да извършва риболов на толкова голяма дълбочина? И колко ефективен ще е уловът“, написа Николов.

Разбира се той не пропусна и политическото говорене, изразявайки надежда, че все пак ще дойде време, когато все по-малко ще се коментират куриози и все повече ще се говори на тема общи идеи за развитие. „Иначе усилията са безсмислени“, написа Николов.

Напрежението в района размърда

и Морската администрация в Бургас. Оттам съобщиха, че са изготвили предложение да бъдат определени специални зони за забрана на риболов с мрежи, които да са свързани с безопасността на корабоплаването. А от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури заявиха, че имат намерение да изискат подобни зони и за останалата част от Черноморското крайбрежие.

За да изясним ситуацията докрай, потърсихме за коментар и представител на Министерството на земеделието. От пресцентъра на ведомството отговориха за „БАНКЕРЪ“ така:

Запознати сме с исканията на рибарите и бихме желали да направим уточнение, че такива ограничителни заповеди се издават периодично в последните години, като последната е от 3 февруари 2022 г. и е с период на действие от три години.

За да бъде разрешен

дългогодишният проблем на рибарите с този вид ограничителни за риболова мерки,

ще бъдат прецизирани текстовете в заповедите на министъра на земеделието, като в тях ще бъдат посочени точните координати и зоните, в които е забранен стопанският риболов. Прецизирането на текстовете се прави съвместно с териториалните дирекции на Изпълнителна администрация „Морска администрация” в Бургас и Варна“.

Кога обаче, това ще се случи – не е съвсем ясно. Дотогава обаче рибарите просто трябва да държат мрежите си скатани и на сухо…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст