ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Политолог: ПП-ДБ и ГЕРБ в коалиция е труден сценарий

“Предимството на първата партия ще е психологическо. Взима първи мандат. Но уравнението след това изглежда много подобно на това, което беше в 48-ото НС. Ако съберете мандатите, няма да получите по-различно число в евентуално 49-ото НС”. Това заяви за Нова телевизия политологът от агенция “Тренд” Димитър Ганев, който коментира проучване на изследователския център, направено в периода 6-12 март по поръчка на “24 часа”.

Той добави, че не е сигурен дали на 2 април вечерта ще могат да обявят кой печели изборите, ако разликата между двете формации продължи да бъде толкова малка.

Според него комбинация между ГЕРБ и ДПС може да се обясни – те вървят по евроатлантически път: “Но представете си това с БСП как се случва”, каза още той. По думите му комбинацията между първите две коалиции и комбинацията на партиите на статуквото са трудни за съставяне, защото предстоят местни избори.

“Дори да излезе математически сметката – политически това няма как да стане. Те имаха възможност да направят кабинет и в предното НС, но не го направиха”, подчерта той. И допълни: “Всяка една външна опасност – отечеството е в опасност, потъваме, фалираме, може да бъде аварийно лепило. То може да бъде лепило и за първите две формации. Но комбинацията между първите две политически сили и комбинацията между партиите в “Коалицията на статуквото” не виждам как ще се случи, защото местните избори са спирачка за това”, поясни политологът.

Ганев коментира, че няма как една година ПП да е основен политически опонент на ГЕРБ и да се коалират. “Не е невъзможен, но е труден сценарий”, добави още той.

Според него обаче политическата криза няма да бъде разрешена по този начин.

“И вътрешно, и външно събитие може да играе ролята на спойка между двете водещи сили. Другият вариант е да има развитие във войната в Украйна”, допълни Ганев.

“Ако въобще има шанс за правителство след тези избори, то това е експертен кабинет, за да се скрие реалната коалиция“, смята той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст