ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нетната печалба на “Газпром” е спаднала със 72.2% през 2022 г.

В края на 2022 г. нетната печалба на руския енергиен холдинг “Газпром” намалява със 72.2 процента спрямо данните за същия период на 2021 година. За дванадесетте месеца на миналата година тази цифра е паднала до 747.25 милиарда рубли според RAS (руските счетоводни стандарти), съобщава ТАСС като се позовава на отчета на компанията.

През 2021 г. “Газпром” отчете нетна печалба от 2.684 трилиона рубли. Така за дванадестте месеца на миналата година тази цифра е намаляла над 3.6 пъти. В същото време приходите на монополиста през това време се увеличиха с една четвърт и възлизат на 7.979 трилиона рубли. Въпреки това брутната печалба през 2022 г. е намаляла с 12 на сто до 3.21 трилиона рубли, според финансовия отчет.

На 28 февруари ръководителят на “Газпром нефт” Александър Дюков заяви, че международните санкции срещу Русия са довели до промяна в структурата на пазара и веригите за доставки. Тези фактори, от своя страна, предизвикаха покачване на цените за купувачите на петрол и петролни продукти.

Според Дюков на фона на наложените санкции е имало излишък на пазара на петрол, което се отразява на цената му. От друга страна, структурата на пазара на нефт и нефтопродукти започна да се променя, потокът от нефт и нефтопродукти в Русия се пренасочва към нови пазари, посочва той.

Съответно, отбеляза ръководителят на компанията, руският петрол и петролни продукти, които са били доставени на определени пазари, сега отиват при други купувачи, в резултат на което транспортните разходи се увеличават, цените на продуктите също претърпяват промени.

Дюков подчертава, че необходимостта от пренасочване на износа на руски петрол поради ограничения води до допълнителни разходи за купувачите на въглеводороди.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст