ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Сан Франциско предлагат да се дадат $5 млн. на всеки чернокож

Сумата щяла да е компенсация за наследството на системния расизъм, на който се подлага всеки афроамериканец в града

Сан Франциско стана вчера арена на сериозна полемика, след като пред общинския съвет бе представен план за компенсация за наследството на системния расизъм, на който се подлага всеки афроамериканец в града да бъдат отпуснати 5 милиона долара, съобщи Франс прес.

Обсъждан на публично заседание във вторник вечерта, планът е изготвен от комисия, натоварена от града да направи предложения за коригиране на неравенството, от което са страдали афроамериканците в САЩ от времето на робството насам.

В допълнение към водещата си мярка, той съдържа около 100 препоръки, включително гарантиране на минимален годишен доход от близо 100 000 долара за 250 години за всеки пълнолетен чернокож, който има право на обезщетение, къща в Сан Франциско за 1 долар на семейство и опрощаване на дълговете на получателите.

Противниците му осъждат плана като “абсурден”. “Той изобщо не е сериозен и освен че е огромна загуба на време, е и пълно отклоняване на вниманието”, заяви за АФП лидерът на Републиканската партия в Сан Франциско Джон Денис. “(Годишният) бюджет на града е 14 милиарда долара”, каза той и допълни, че планът ще струва 50 милиарда долара.

Критиците казват, че няма логика да се плащат компенсации в щат и в град, където никога не са били поробвани чернокожите. Друг изтъкван аргумент срещу мярката е, че данъкоплатците, които никога не са били робовладелци, не трябва да плащат пари на хора, които никога не са били роби, отбеляза Асошиейтед прес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст