ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Френският Сенат одобри пенсионната реформа

Предвижда се възрастта за пенсиониране да бъде удължена от 62 на 64 години, което предизвика бурни протести

Френският Сенат одобри днес оспорваната от синдикати и работещи пенсионната реформа, предаде БТА. В подкрепа на новия закон гласуваха 193 сенатори, 114 бяха против, а 38 се въздържаха.

По-късно днес законопроектът ще бъде гласуван и от Националното събрание.

Ако в долната камара на парламента не се стигне до разбирателство, съществува и възможността президентът Еманюел Макрон да се възползва от специален член в конституцията, за да наложи реформата, без тя да бъде гласувана в Националното събрание.

Предвижда се минималната възраст за пенсиониране във Франция да бъде удължена от 62 години в момента на 64 години. Освен това в проекта е заложено и увеличение на минималната пенсия до 1200 евро на месец.

В отговор на протестите в цяла Франция срещу пенсионната реформа френското правителство е категорично, че тя е необходима, за да не се стигне до финансов срив през идните години.

Франция е една от развитите държави с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече в сравнение с много от останалите държави за пенсии, като през 2021 г. средствата се равняват на 13,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст