ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КСБ: Индексацията на ВиК проектите ще струва около 450 млн. лева

На 15 март се проведе среща между представители на Камарата на строителите в България (КСБ) и на партия „Възраждане“. Те обсъдиха проблемите със забавянето на индексацията на договорите в строителството и липсата на бюджетен ресурс за реализирането й. 

Браншовата организация беше представена от заместник-председателите инж. Любомир Качамаков и инж. Иван Моллов. Присъстваха също председателят на комисията по професионална етика инж. Благой Козарев и изпълнителният директор арх. Иван Несторов. От партия „Възраждане“ присъства инж. Коста Стоянов.

Срещата бе в рамките на традиционната поредица от разговори между КСБ и политическите формации, които според социологическите проучвания ще бъдат представени в Народното събрание.

От страна на КСБ беше подчертана спешната необходимост от приемане на единни указания за прилагане на методиката, за да не се позволява отделни възложители да я тълкуват произволно. 

От Камарата обърнаха внимание и на необходимостта в държавния бюджет да бъдат предвидени средства за индексиране – за да могат да бъдат успешно реализирани вече възложените обекти и по оперативните програми, и финансираните с държавни и общински средства.

Браншовата организация повдигна и въпроса, че за постигане на пълна индексация на ВиК проектите по Оперативна програма „Околна среда“ са необходими общо около 450 млн. лева. Те могат да бъдат целево осигурени от капиталовата програма на Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст