ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Асен Христов след отнетия от Румъния лиценз: Ще предявим претенции за десетки, ако не и стотици милиони!

От месеци “Еврохолд България” АД  алармира за организирана атака срещу “Евроинс Румъния”, най-голямото дъщерно дружество на застрахователното подразделение на холдинга – Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ). Днес рyмънcĸият финaнcoв нaдзop oтнe paзpeшeниeтo зa дeйнocт нa зacтpaxoвaтeлнaтa ĸoмпaния Еurоіnѕ Rоmаnіа Аѕіgurаrе-Rеаѕіgurаrе Ѕ.А. (“Eвpoинc Pyмъния”).

В отговор на това председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд“ Асен Христов заяви на пресконференция, че ще съдят румънския регулатор до дупка. 

“Ще предявим претенции за десетки, ако не и стотици милиони, за провалената инвестиция. Щетите за румънската икономика могат да стигнат 1 милиард”, закани се той. 

„Събитията имаха предистория. Те са от 3 години. В момента компанията, която вече от 15 години оперира там, мина и през много добри, и през много лоши времена. Това зависеше от целия румънски пазар. Трудните времена бяха преди около 3-4 години, когато тяхната застрахователна компания „Сити Иншурънс“ се намеси на пазара, допреди година и половина, когато тази компания фалира, тъй като тя беше дъмпингирала изцяло цените и работехме на цени, по-ниски от тези в България“, обясни шефът на „Еврохолд“.

Христов уточни, че след фалита на „Сити“, се е оказало, че компанията е била „пирамида, от която са изнесени над 450 милиона евро“. „По 2 канала: единият към Лондон, другият към Цюрих“, посочи той, като допълни, че казаното от него е по медийна информация от румънски медии.

По думите му, след този случай, пазарът се е възстановил. „Компанията ни тогава имаше нужда от капитал. На няколко пъти сме увеличавали капитала, като цялата инвестирана сума за тези 15 години е около 270-280 милиона евро“, посочи той, като уточни, че пари са им били предоставени, включително от Европейската банка за внедряване и развитие.

Според председателя на Надзорния съвет на “Еврохолд България” отнемането на лиценза на “Евроинс Румъния” е опит да се покрият следите при източването на парите на “Сити Иншурънс”, с идеята щетите и отговорността да бъдат прехвърлени на българските предприемачи. По думите му всички задължения на “Евроинс Румъния” са изплатени към днешна дата.

“Сутринта в “Евроинс Румъния” е имало налични около 37 млн. леи (около 7 млн. евро). Докрая на деня трябваше да бъдат до 45 млн. леи – тоест реални 9 млн. евро в кеш”, уточни председателят на Надзорния съвет.

“Оставяме компанията в добро състояние, какво ще прави оттук-нататък гаранционният фонд е тяхна работа. Леко ще паднат активите на “Еврохолд България”, но това няма цялостно да засегне дейността на холдинга”, коментира още той.

Христов благодари на българската държава, включително на президента, за оказаната подкрепа. “Българската държава направи всичко да ни защити”, категоричен бе той.

Отделно от това, от дружеството информираха, че “извън Евроинс Румъния, всички други дъщерни дружества и бизнеси на “Еврохолд” на всички останали 11 пазари, на които те оперират, включително застрахователни и енергийни, работят и ще продължат да работят както обикновено и без никакви проблеми, обслужвайки своите клиенти и задължения и изпълнявайки своите бизнес планове за годината”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст