Благоевград е на път да се сдобие с милионна инвестиция

Българският милионер – д-р Антон Стефов, с предложение към общината да строи военен завод край село Зелен дол.

Руската агресия в Украйна, нестихващите сражения на нейна територията и притесненията от превръщането на бойното поле в международно вдигнаха приходите на военната промишленост до небесата.

България не прави изключение, но колкото и военните ни заводи да работят на пълни обороти, продукцията все не достига и не достига. А и апетитът идва с яденето…  

Последното потвърждение на тази древна максима е внесеното в община Благоевград инвестиционно намерение

за изграждане на завод за бронирани коли

на нейна територия. Инвеститор ще бъде емигриралият преди години в Канада благоевградчанин Антон Стефов.

През седмицата той официално заяви интереса си пред кмета Илко Стоянов и поиска да му бъде предоставен общински терен в бъдещата индустриална зона край село Зелен дол. Става въпрос за имоти, които в момента са със статут на пасища и земеделски земи.

Тази идея на Стефов не е от вчера. За първи път тя бе коментирана преди около две години. Тогава общината се управляваше от злополучния градоначалник Румен Томов и – както се вижда и с невъоръжено око –

онези преговори са стигнали до под кривата круша.

По всичко личи, че разговорите със сегашния кмет Стоянов са на съвсем друго ниво, защото след срещата си със Стефанов, градоначалникът недвусмислено обясни за какво става дума: „На финала сме на първата фаза за одобрение на индустриална зона.  Преди дни РЗИ даде положително становище за обособяването й при кръговите кръстовища към с. Зелен дол и ако до понеделник екипът ми е готов с изменението на ОУП, ще внеса  искането за преотреждане на имотите веднага на сесия на ОбС. Това е важно за града, за да можем да пристъпим към изработване на ПУП, с който да представим подробно зоната като индустриална“.

Двамата са се споразумели, че като първа стъпка общината трябва да одобри създаването на индустриална зона от 650 декара. И веднага, щом това стане, да предприеме стъпки за почти двойното й разширяване

с включване на посочените от него имоти.

По думите на Стоянов, бизнесменът е декларирал намерението си да осигури 500 работни места, а заплатите  щели да бъдат доста над средните за страната.

Кой е д-р Антон Стефов?

Той е емигрант в Канада, основател на водещия световен производител на бронирани автомобили International Armored Group.

През пролетта на миналата година той обяви, че има намерение да инвестира в България, тъй като „точно сега страната има нужда от подкрепа“.

Обявената тогава от него

инвестиция в  Индустриална зона – Бургас беше в размер на 20 млн. лева.

Намерението му, чиято реализация вече е започнала, е да бъде изграден завод  на площ от 150 000 кв. м., в който да работят над 300 служители. Плановете са основното производствено хале да е завършено през 2024 година.

Бизнесменът планира тук да се произвежда цялата гама изделия на IAG – над 150 модела бронирани автомобили, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани, включително и най-новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“.

International Armored Group е един от най-технологично напредналите производители в сектора. Има заводи в САЩ, Обединените арабски емирства и Турция. Той осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, вкл. ООН, НАТО, германските въоръжени сили, Space X и много други в цял свят.

IAG е първата компания с най-високо ниво на

балистична сертификация за бронирани автомобили – BRV 2009 VR7,

както и NATO STANAG 4569, което означава, че гарантира опазване на човешкия живот и при атаки с експлозивни устройства и мини.

От 2021 г., компанията провежда изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО STANAG и в България.

Стефов е в роден в Благоевград. Завършил е “Машинно инженерство” във ВМЕИ, където е бил и преподавател. Има и офицерско звание. На 35 години емигрира в Канада, където създава първата си компания за брониране на автомобили.

През 1996 г. основава International Armored Group, а както той самият казва,

днес в нея работят над 1000 души.

Според него, търсенето на отбранителни средства расте от години и ще продължи да расте. По думите му от преди година, прогнозите в различни международни доклади пазарът на бронирани автомобили ще нараства с 4-5% на годишна база. Той е категоричен, че отбраната става приоритет на все повече държави и организации, дори там, където няма пряка опасност от военни конфликти. Това е, защото силната отбрана възпира агресорите и в този смисъл е най-сериозният гарант за мир.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст