ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Днес става ясно как ще се обработват данните от изборите

Днес от “Информационно обслужване” ще покажат как ще се обработват данните от предстоящите избори на 2 април.

Очаква се на демонстрацията да станат ясни детайлите за това как данните от различните секционни протоколи ще бъдат обобщавани.

Припомняме, че вчера (16 март) Централната избирателна комисия показа образците на бюлетините за предстоящия вот.

Бюлетината, която ще се използва за вота в страната, съдържа номера и наименованието на избирателния район, поле с номерата и поле с наименованието на политическите формации, включително и с името на независимия кандидат, ако е издигнат такъв в дадения район, както и опцията “Не подкрепям никого”. Вдясно от имената и номерата на формациите има номера за гласуване с преференция. Бюлетината за гласуване извън страната не съдържа номера за гласуване с преференция.

Електронната бюлетина, която се визуализира на устройството, ще има две страници с имената на партиите и коалициите.

Бюлетината за машинно гласуване, отпечатвана от устройството, ще бъде дълга 20 сантиметра. На нея ще бъде изписано: “Бюлетина от машинно гласуване”, номер на секция и номера на машината. След гласуването на нея ще бъдат отпечатани номерът и наименованието на партията или коалицията, номерът на преференция, ако има такъв, наименованието на независим кандидат, ако има такъв, както и QR-код, и хеш код.

Избирателят трябва да сгъне отпечатаната от устройството бюлетина, на нея ще бъде поставен печат. Бюлетината се пуска в прозрачна кутия за бюлетини от машинно гласуване. Ще има и отделна кутия за вота от хартия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст