ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Милков: Цел на Комисията по имената в РСМ е да репресира българските организации

Министърът на външните работи Николай Милков определи като тенденциозно решението на властите в Северна Македония от общо 17 хиляди неправителствени организации да забранят единствено на две български сдружения да ползват избраните от основателите им имена.

Става въпрос за клуб “Иван Михайлов” в Битоля и “Цар Борис III” в Охрид, които получиха негативни решения от Комисията по имената в югозападната ни съседка.

“Комисията е тенденциозно съставена и нейната цел е фактически да репресира българските организации. Отделна е темата защо и как примерно име като Иван Михайлов е неприемливо в Република Северна Македония. В крайна сметка това е деятел на ВМРО, той се е борил за свободата на Македония”, каза министър Милков.

Министерството на външните работи следи с нарастващо безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с опитите за ограничаване правото на сдружаване на българите в страната, се посочва в изявление на говорителя на външното ни министерство, огласено тази сутрин.

Вчера Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония излезе с негативно становище, че българският културен клуб в Битоля не може да се казва “Иван Михайлов”. След това министърът на правосъдието Кренар Лога одобри решението.

Същевременно Централният регистър в Северна Македония съобщи, че отхвърля искането за съгласуване на името на сдружение “Цар Борис III” в Охрид.

Приетите решения от властите в Северна Македония противоречат на поетите ангажименти от Скопие в областта на правата на човека и задължението за осигуряване на равни права и свободи за всички граждани, включително на тези, които се самоопределят като българи, посочват от външното ни министерство.

Според наличната в публичното пространство информация Централният регистър на Северна Македония е предал за преглед на министерството на правосъдието 17 000 неправителствени организации. Единствено българските сдружения “Иван Михайлов-Битоля и “Цар Борис III” в Охрид са получили негативни решения, че не могат да използват избраните от основателите им имена.

Според външното ни министерство този факт показва, че набързо приетите и без обществено обсъждане промени в Закона за сдруженията и фондациите в югозападната ни съседка, са направени с единствената цел да заличат от Централния регистър две организации на българи в Северна Македония.

“Ставаме свидетели как едностранните и тенденциозни тълкувания на историческите събития могат да бъдат използвани като аргумент, въз основа на който властите да взимат решения за ограничаване на основни права и свободи“, се посочва в позицията на говорителя на външното ни министерство.

Според подписания през юли миналата година Протокол от заседанието на Съвместната междуправителствена комисия Северна Македония се е ангажирала да осигури равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност в страната. България ще следи за изпълнението на поетите ангажименти. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст