ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Надежда Йорданова получи грамота за предложението за “синя карта”

Днес (17 март) коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) проведоха среща, на която потвърдиха сходство в политиките и приоритетите си.

От страна на коалицията присъстваха Кирил Петков, Асен Василев, Божидар Божанов, Надежда Йорданова, и Кристина Петкова. АОБР бе представена от  ръководствата на Асоциация на индустриалния капитал в България(АИКБ) и Българска стопанска камара (БСК). На срещата присъстваха и представители на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). 

Като ключови приоритети за страната единодушно бяха определени влизането на България в еврозоната и Шенген, инвестициите в регионите и в предприятията, работната ръка и реформите в образованието и здравеопазването.

Кирил Петков подчерта, че „еврозоната и Шенген е точка номер 1“ в програмата на обединението. А за втората точка той посочи „сериозната инфраструктурна инвестиция в Северна и Южна България“. 

Петков допълни, че страната ни изостава с работна ръка, заради това техен приоритет  ще са капиталовите инвестиции. 

По време на срещата бяха дискутирани още секторите здравеопазване, образование, земеделие и необходимостта от промени в тях.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов, в качеството на ротационен председател на АОБР за 2023 г., посочи недостатъците на официалното обявяване на отлагането на приемането на страната ни в еврозоната от страна на правителството, поради опасността да намалее интензивността на усилията в тази посока. Той също акцентира върху необходимостта от вноса на работна ръка и предприемането на мерки в системата на образованието, с цел задоволяване нуждите на пазара на труда.

Васил Велев, председател на Управителния съвет  на АИКБ, подчерта, че България губи по 40-50 000 души всяка година, без да се отчита миграцията. Той връчи и грамота на Надежда Йорданова за решението на 48-ото Народно събрание за „сините карти“.

Припомняме, че през януари социалната комисия на парламента прие на второ четене промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, внесени от Надежда Йорданова от “Демократична България” и група народни представители. С тях се улеснява достъпът до пазара на труда на висококвалифицирани специалисти – граждани на страни извън Европейския съюз чрез така наречената “Синя карта”.

Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, подкрепи възможно най-скорошното влизане на България в еврозоната. Той сподели, че в разговори с европейски представители бизнесът е получил уверение, че докладът за България за влизане в еврозоната от 1 януари 2024 г. би бил насърчителен.

Станислав Попдончев и Мария Минчева, заместник-председатели на БСК, акцентираха върху необходимостта от промени в системата на образованието и по-голямо взаимодействие между Министерството на образованието и науката на България (МОН) и Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Акцент бе поставен и върху механизма за определяне на минимална работна заплата (МРЗ) и Конвенция 131 на Международнатаорганизация на труда (МОТ).

Асен Василев също коментира проблемите пред страната, свързани с приемането в еврозоната и Шенген. Акцент бе поставен и върху състоянието на държавния бюджет. Участниците в срещата бяха единодушни, че дефицитът в бюджета трябва да е на ниво под 3 процента.

Като завършек на срещата Кирил Петков заяви, че коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ ще води позитивна кампания, защото вярва, че на бизнеса му трябва предвидимост и редовно управление.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст