ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

През февруари БАБХ е затворила 13 обекта

През февруари Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши общо 11 658 проверки на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и заведения за обществено хранене в цялата страна. 

Проверките са по планов официален контрол, по жалби и сигнали на граждани и засилени тематични проверки във връзка с туристическия сезон.

Съставени са общо 103 акта за административно нарушение, издадени са 591 предписания, а затворените обекти с временно преустановена дейност са 13 на брой.

Забранените и насочени за унищожаване храни от животински и неживотински произход с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без етикет на български език, без документи за произход, неправилно съхранение, с несъответстващ резултат по микробиологичен показател Ешерихия коли са 8153 килограма.

Във връзка с огнище на болестта инфлуенца по птиците от края на януари е организирано извършване на проследимост на добитото месо и снесените яйца. В резултат на предприетите мерки за ограничаване разпространението на заболяването са възбранени и насочени за унищожаване 3384 яйца.

От 23.01. до 24.02.2023 г. БАБХ е извършила 724 засилени проверки (извън текущия официален контрол) във връзка с установяване на нерегламентирани продажби на пчелен мед на пазари, крайпътни места с импровизирани щандове и продажба от транспортни средства. 

При проверките са установени някои несъответствия, за които са издадени 15 акта, относно търговия на пчелен мед в нерегистрирани обекти и от нерегистрирани производители. 

Пет са предписанията относно неправилно етикетиране (липса на срок на годност, място на произход, номер на пчелина) и без документи за произход. Унищожени са 116.8 кг пчелен мед без етикетировка, без документи за произход, както и без регистрация по Наредба 26/14.10.2010 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст