ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Словакия одобри изпращането на изтребители МиГ-29 на Украйна

За своите МиГ-29 Словакия очаква да получи компенсация от 900 милиона долара от съюзниците си

Правителството на Словакия одобри изпращането на изтребители МиГ-29 на Украйна, предаде Ройтерс. Новината съобщи днес словашкият премиер Едуард Хегер. Така Словакия засилва военната помощ за Киев, отбелязва агенцията.

Словакия има 11 изтребителя МиГ-29, които бяха извадени от употреба миналото лято и повечето от тях не са в оперативни условия, отбелязва агенцията.

Ако Словакия предостави на Украйна своите снети от въоръжение изтребители МиГ-29, тя ще получи финансова компенсация в размер на 900 милиона долара от съюзниците си, заяви в сряда, 15 март, словашкият министър на отбраната Ярослав Над, цитиран от информационния портал pravda.sk и БТА.

“За изтребителите си Словакия би получила от САЩ и други съюзници 900 милиона долара под формата на пари в брой и военно оборудване”, съобщи министърът. Той допълни, че членовете на словашкото правителство смятат, че най-доброто решение би било изтребителите да се предоставят на Киев. 

Полша ще предостави изтребители на Украйна, ход, който представлява сериозна ескалация на военната помощ за Киев, пише “Гардиън”.

Изданието отбелязва, че решението на Варшава да изпрати на съседката си първа партида от четири от самолетите си МиГ-29 може да доведе до това и други членки на НАТО да предоставят на Украйна изтребители, което е отдавнашно искане на Киев.

Досега поддръжниците на Украйна в алианса ѝ изпращаха единствено резервни части за авиопарка ѝ от съветски самолети, на фона на опасения, че изпращането на годни за използване самолети на Киев може да бъде възприето от Москва като пряка намеса във войната, коментира “Гардиън”. Преди година Полша предложи да предостави на САЩ всички свои изтребители МиГ и оттам през базата Рамщайн в Германия да бъдат предадени на Украйна, но Вашингтон не прие, припомня изданието.

“Дейли телеграф” отбелязва, че се очаква съюзниците от източния фланг на НАТО да заменят всякакви изтребители МиГ, които изпратят на Украйна, със съвременни самолети, с които да бранят небето си.

Западните страни все още отказват да изпратят на Украйна самолети, отговарящи на натовските стандарти, като например американски Ф-16 или “Тайфун” на Кралските военновъздушни сили на Великобритания, въпреки призивите на украинския президент Володимир Зеленски да го направят, посочва вестникът.

Решението на Полша представлява скъсване с отдавнашното табу в мисленето на НАТО, че подобен ход може да накара Русия да изостри военния конфликт в Украйна. Според западните страни за Киев би било много по-добре да получи самолети МиГ, защото украинските летци са обучени да летят на такива машини и защото за тези изтребители има изградена инфраструктура в Украйна.

“Дейли телеграф” припомня, че Великобритания се е съгласила да обучава украински пилоти, и отбелязва, че вероятно Обединеното кралство се е съгласило да изпрати свои самолети “Тайфун” да пазят небето на източноевропейските страни, които предоставят съветски самолети на Киев, за да ги компенсира.

Полша обяви, че ще стане първата страна от НАТО, предоставила изтребители на Украйна, пише “Вашингтон пост”.

Изданието отбелязва, че решението на Варшава да изпрати на Киев първа партида изтребители МиГ ще увеличи натиска върху останалите съюзници от НАТО да направят същото.

Споразумението за прехвърлянето на самолетите представлява нов етап в западната помощ за Украйна и с нея бе преминат нов “рубикон” в процеса на вземане на решения в НАТО, както се изрази украинският министър на отбраната Олексий Резников. Досега често пъти алиансът се въздържаше да предостави даден вид въоръжение на Киев, но впоследствие се съгласяваше с оглед на развитието на ситуацията на бойното поле, отбелязва “Вашингтон пост”.

“Уолстрийт джърнъл” коментира, че решението на Полша да предостави изтребители отново я нарежда на водещо място във формирането на европейската политика по отношение на Украйна, след увенчалите се с успех усилия на Варшава да сглоби коалиция от страни, готови да изпратят на Киев танкове германско производство “Леопард 2”.

Предоставянето на изтребителите е поредният израз на подкрепа от Полша и европейските страни във време, когато Киев се подготвя за пролетна офанзива срещу отбранителните позиции на руските войски.

“Файненшъл таймс” също отбелязва, че решението на Полша да изпрати бойни самолети представлява важен нов момент в западната помощ за Украйна.

Изданието припомня, че Полша и Словакия още отпреди това са изразили готовност да предоставят на Киев самолети МиГ-29, но само като част от “коалиция” от западни страни и само след обещание от другите натовски държави, че ще ги овъзмездят за съветските самолети с други.

Полските ВВС разполагат с 28 изтребителя МиГ-29, но възнамеряват постепенно да ги снемат от въоръжение и в бъдеще да ги заменят с американски Ф-35 и южнокорейски ФА-50. Словакия има около десетина. Сред другите натовски авиации с подобни самолети са тези на България, Хърватия и Румъния, отбелязва “Файненшъл таймс”.

Кремъл преди е казвал, че обсъжданията да се предоставят изтребители на Украйна показват, че западните страни се доближават до воденето на пряка война с Русия, посочва вестникът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст