Вицепремиерът Атанас Пеканов: Опасност от финансова катастрофа няма, имаме солидни публични финанси и вторият най-нисък дълг в ЕС

Европейската банкова система е сигурна и хората не трябва да се съмняват в това

Моето лично мнение е, че опасност от финансова катастрофа няма, България има солидни публични финанси, разполага с втория най-нисък дълг към БВП в ЕС. МФ сигнализира, че не е добре да допускаме увеличаване на дефицита до 7% през тази година, на базата на вече зададени политики от миналата година. Високите дефицити са добри в кризи, когато трябва да се внесе сигурност в домакинствата – така беше по време на пандемията, но тогава България въпреки всичко запази сравнително ниски дефицити, в сравнение с други държави – около 3%, докато Австрия и Германия те бяха 7-8%. Сега разчетите без свиване на политиките и затягане на коланите показват възможен дефицит от 6,8%. Това значи, че ще се наложи някакво свиване на разходите.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ макроикономистът Атанас Пеканов, трикратен вицепремиер по управление на европейските средства.

Още от интервюто:

Чука ли на вратата ни финансовият армагедон, както загатна финансовият министър Росица Велкова?

Води ли непременно до дефицит увеличението на възнагражденията?

Как нашата хипотетична финансова криза се вписва в буреносната обстановка на финансовите пазари в Щатите и в паниката около „Креди Сюис“?

Може ли дефицит от 6,8% да доведе държавата до фалит?

Възможно ли е да опрем до помощ от МВФ в настоящата ситуация и каква е истината за вредата и ползата от външния дълг?

Защо държавите с най-нисък дълг спрямо БВП са най-бедни в Европа?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST