ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Росен Христов: До дни подписваме меморандум за газ с 9 държави

До няколко дни ще подпишем меморандум между газопреносните оператори на 9 държави. Целта е да се направи мащабен анализ на газовия пазар и инфраструктурата, за да се доставя природен газ от алтернативни на Русия източници.

Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов в интервю за БНТ.

Той уточни, че проектът е по инициатива на България и предвижда повишаване на свързаността и капацитета на газопреносните мрежи на участващите държави. “Идеята е да доставяме неруски газ през Сърбия, евентуално Унгария. Основните източници ще бъдат Гърция и Турция. Целта на Европа е да има енергийна сигурност в целия регион”, обясни енергийният министър.

По отношение на казуса с газовото хранилище „Чирен“, Христов обяви, че има предложение държавата да компенсира разликата между високата цена, на която е било запълвано газохранилището и цената, която е сега, за да може фирмите, които държат газ там, да го пуснат на пазара.

„В момента никой не изпомпва газ от „Чирен“, единствено „Булгаргаз“ и то малки количества“, обясни Христов.

Той добави и че в момента се работи с бизнес асоциациите, за да може енергийните компенсации да бъдат още по-ефективни. По думите на Христов мярката на служебното правителство е помогнала не само за запазване на работни места, но дори и бизнесът да разшири пазарния си дял в Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст