От РСМ обясниха защо забраниха имената на две български сдружения

Македонското външно министерство публикува на интернет страницата си становище, в което се казва, че Законът за сдруженията и фондациите и решенията на Комисията по имената не са насочени срещу гарантираното право на сдружаване, а срещу решенията сдруженията да носят имена на спорни личности. Става дума за имена, които предизвикват дискомфорт сред гражданите на страната.

Така Комисията се аргументира защо от общо 17 000  неправителствени организации тя е забранила само на две български сдружения да използват избраните от тях имена. Става въпрос за клубовете „Иван Михайлов“ в Битоля и „Цар Борис III“ в Охрид, съобщава БНР.

Вчера, 17 март, българският външен министър Николай Милков обяви, че българската страна следи с безпокойство опитите за ограничаване на правото на сдружаване на българите в Северна Македония. Първият ни дипломат определи като тенденциозно решението само двете български сдружения да не могат да използват имената, които са избрали.

Освен това Милков обърна внимание, че България ще реагира пред европейските си партньори след нападението в четвъртък, 16 март, над българския Културно-информационен център в Скопие.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST