ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Найден Тодоров: Над 50% от театрите могат да излязат на дефицит

Повече от половината сценични институти в България може да излязат на дефицит до средата на 2023 година.

Затова предупреди служебният министър на културата Найден Тодоров в интервю за БНТ, като уточни, че този риск може да бъде избегнат.

Той добави, че в момента няма нужда от паника, защото не се предвиждат някакви драстични корекции във финансовата политика, включително и в сферата на културата.

Но все пак рискът над 50% от театрите да бъдат на дефицит остава, ако отговорните органи не променят начина на финансиране в културата и не коригират законовите промени от 2019 година. По думите на Найден Тодоров през 2019 г. са взети грешни политически решения, довели до срив във финансирането на сценичните изкуства. По парадоксален начин едно от нещата, които ги спасило, били спешните мерки на държавата по време на COVID-кризата.

Хроничното недофинансиране е елемент от функционирането на сценичните изкуства още от 90-те години насам, но големият проблем е не че липсва финансов ресурс, а че той се разпределя неправилно – чрез финансиране на бройка, обърна внимание Тодоров.

Той разясни, че това означава, че колкото повече публика има културният институт, толкова по-голяма субсидия получава. Но това според него логично измества въпроса – ние ще правим култура или ще правим пазар?

„Културният пазар е за едни структури, които не са обвързани с държавата. Държавата трябва да работи за културата на обществото чрез своите институти, а това не се случва“, категоричен бе министърът на културата.

Той посочи, че трябва да се работи за достойното заплащане на хората на изкуството.

“Ние дори не говорим за високи заплати, а за сравнително достойни, защото заплатите в културния сектор са в сферата на комичното. Не е непременно липсата на финанси, а начинът, по който се извършва финансирането и това е тема, която мога да подготвя и да поставя на колегата, който ще ме наследи, тъй като тази политика трябва да бъде осъществена от един редовен кабинет”, обясни Найден Тодоров.

Министърът бе попитан и за конфликта в Народния театър, на което той отговори, че в момента случаят е от компетенцията на българския съд.

Все пак уточни, че в министерството е открил папка, в която събира всички документи по казуса с директора на Народния театър Васил Василев: материалите от проверката, която е приключила без открити нарушения, болнични, становища. Във връзка със становищата министърът отбеляза, че в нито едно от тях категорично не са установени нарушения, които да доведат до уволнението на Васил Василев, нито пък на Александър Морфов.

Министър Тодоров подчерта, че за него по-сериозен проблем от конфликта в Народния театър е фактът, че един от най-старите оркестри в България – Разградската филхармония “Проф. Димитър Ненов” е заплашен от закриване. Проблем е и че в НИНКН само 40-50 души отговарят за над 40 000 паметника на културата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст