ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На 20 март ЦИК симулира броене на бюлетини с видеонаблюдение

Общественият съвет към Централната избирателна комисия е предложил на ЦИК да бъде проведена симулация как ще се броят бюлетините с видеонаблюдение. Тя ще бъде осъществена в понеделник, 20 март.

Във връзка с тази акция и предстоящите парламентарни избори Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, коментира в интервю за БНР:

“Няма какво да се случи, че да се опорочи вотът на гражданите, защото членовете на СИК ще броят. На участниците в процеса, които се занимават с неговото администриране, е ясно, че около 10% от секциите в България няма да могат да бъдат наблюдавани онлайн, но това не означава, че устройствата няма да запишат броенето и записът да бъде качен от “Информационно обслужване” на сайта, където е бил стриймът от другите секции. Ще можем да го видим няколко дни по-късно, това ще остане видимо”.

Според Пенева като граждани не трябва да се фокусираме само върху процеса на видеонаблюдение, защото най-важното е как ще се броят и как ще се отчитат резултатите.

Тя добави, че след последните промени в Изборния кодекс се знае, че ще се броят два вида бюлетини и че ще се брои до късно. Това е процес, който досега не е осъществяван. Ще се брои в условията на видеонаблюдение и видеоизлъчване.

Това няма да създаде проблем, ако изборната администрация бъде добре обучена и ако членовете на ЦИК проведат адекватно обучение и разпишат адекватни инструкции какво трябва да прави всеки участник в изборния процес. … Надяваме се и партиите да проявят своята отговорност и да проведат обучение на номинираните от тях членове на секционни избирателни комисии”.

Пенева обърна внимание, че все още се очаква ЦИК да разпише как ще протича броенето на бюлетините, които на тези избори са два вида, за да знаят всички членове на СИК какво да правят:

“Предполага се че времето за броене ще се удължи, защото показването пред видеонаблюдението на всяка бюлетина ще отнеме повече. Ако това става за 10 секунди, това означава, че една секция с 300 бюлетини ще ги изброи може би за час и половина. Всичко зависи от начина на организация на работа в съответната избирателна комисия и от това какви указания ще даде ЦИК”, поясни Пенева. 

Тя подчерта и че секционният протокол е в нова форма, която в известна степен е по-утежнена от познатия вид формуляр, използван на последните няколко избора.

В същото време Пенева изказа увереност, че изборната администрация ще се справи с поредните предсрочни избори: “Не трябва да подценяваме усилията на всички хора, въвлечени в изборния процес”, препоръча председателката на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст