Жители на Шишманци на протест – не искат разширяване на кариера

Жители на пловдивското село Шишманци излязоха на протест срещу инвестиционно предложение в района да се развива нова кариера за добив на инертни материали.

В регионалната екоинспекция в Пловдив и община Раковски е внесено предложение от австрийски холдинг за концесия от 35 години за разработване на варовиково находище.

Жителите на Шишманци са разтревожени от планираните взривове и са против кариерата да е толкова близо до селото им.

Те се събраха с плакати и знамена на изхода на селото до пътя за Белозем. До затваряне на пътя не се стигна, защото протестиращите нямаха разрешение да го направят.

Кметът на Шишманци Александър Атанасов, който подкрепя протестиращите, посочи в интервю за БНР, че още от 70-е години на миналия век край селото му се добиват инертни материали и заради това находищата постепенно се изчерпали. Ето защо фирмата, която през последните години работи в района, е изявила намерение да се оформи нов терен за добив.

Жителите на селото са организирали подписка, която ще бъде внесена в кметството и в Регионалната инспекция по околната среда и водите. Ако мнението им не бъде взето под внимание, те предупредиха, че са готови за нови протести.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST