Сдружението за модерна търговия: Таван на надценките е невъзможен

Не е възможен никакъв таван – нито на цените, нито на надценките.

Това обяви в интервю за БНР изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия, което представлява интересите на големите търговски хранителни вериги, Николай Вълканов.

Аргументирайки се, той даде пример с неуспешния опит от подобна мярка в две страни – в Унгария – през последната година, и в България през 90-е години.

По отношение на тавана на надценката Вълканов подчерта, че тя нарушава конкуренцията при търговията с храни на дребно.

„Това е мярка, която е невъзможна за съгласуване между държавата и търговците и може да доведе и до вредни последствия. Ако таванът на надценките важи за големи и за малки търговци, то първите биха могли по-лесно да преглътнат финансово подобна мярка, но за малките поемането на подобен ангажимент би бил катастрофален”.

По думите му повече от актовете, съставени по време на проверките на Комисията за защита на потребителите в големите търговски вериги между 15 февруари и 8 март, ще паднат в съда.

“Не трябва по лековат начин да се лепят етикети върху цял отрасъл на икономиката… Ако има компании, при които доказано има концентрация на нарушения, то нека те си понесат последствията”, заяви Вълканов.

След това той постави няколко въпроса:

„Ако регулярната цена на кашкавала е 16 лева, а промоционалната е 12 лева и 80% от вашите продажби са минали на намалената цена, то каква е реалната надценка в търговския обект? Дали е високата или е в пъти по-ниска? Цената на кашкавала в търговската мрежа е между 16 и 32 лева. Това не е ли конкурентна среда?“, попита Вълканов и коментира, че е манипулативно да се вадят от контекста някакви примери и да се цитират най-високите възможни продажни цени, които могат да се намерят в магазинната мрежа.

След това той се позова на официалната статистика на НСИ през 2022 г., посочвайки, че цената на услугата  – товарен автомобилен транспорт – се е повишила с 20 процента. Електроенергията също не е малко перо, като след държавните компенсации за 2022 година тя е със 70% по-скъпа спрямо 2021 година. Освен това в големите търговски вериги увеличи работните заплати на своите служители с 20% и то само за една година.

Така Вълканов обясни повишението на цените. Той добави, че в случаите, в които се забележат спадове в изкопните цени на основни селскостопански суровини, то е напълно нормално да се очаква спад и в крайната цена на продуктите на дребно, но само в случаите, когато бизнес цикълът го позволи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST