ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Porsche ще продаде активите си в Русия с опция за обратно изкупуване

Porsche AG ще продаде всичките си руски активи с опция за обратно изкупуване не по-рано от пет години. Това се посочва в годишния отчет на компанията. По този начин германският производител на спортни автомобили ще напусне руския пазар поне до 2028 година.

“През декември 2022 г. Porsche AG се договори с независим външен инвеститор да продаде двете си руски дистрибуторски компании – Porsche Russland LLC и Porsche Center Moscow LLC, както и руска компания в сегмента на финансовите услуги – Porsche Financial Services Russland LLC”, се казва в изявление от компанията.

От производителя на автомобили обявиха, че сделката включва опция за обратно изкупуване. Това може да стане не по-рано от пет години и не по-късно от десет години след продажбата.

На кого точно ще бъдат продадени активите на Porsche не се уточнява. Законното прехвърляне на собствеността изисква одобрението на руските власти, коментират от автомобилният производител. Очаква се сумата на сделката да бъде определена през първото тримесечие на 2023 година.

Porsche обяви спирането на доставките на автомобили за Русия на 4 март 2022 година. По това време в Руската федерация марката е представена в 20 града от 26 представителства. Общо през 2021 г. в Руската федерация са доставени почти 6300 автомобила. Най-популярният модел е кросоувърът Cayenne (34300 броя) с 54 процента пазарен дял. Второто място е заето от кросоувъра Macan (14100 единици и дял от около 22%). Освен това на клиентите бяха предадени 375 911 спортни автомобила.

Производителят на автокомпоненти Faurecia търси купувачи за заводи в Толиати

Производителят на автокомпоненти Faurecia, който работи в Русия от 2005 г., активно търси купувачи за своите предприятия в Толиати. 

Компанията е обявила за продажба един от производствените си обекти в Толиати за 300 милиона рубли. Faurecia в момента активно търси купувачи за руските си заводи. Оферти за продажба на бизнес в Русия започнаха да идват към компанията още през 2022 г., но тогава сделката не се състоя.

“Явно компанията вярваше в бързото излизане от кризата и възможността да остане на руския пазар”, отбелязва един от експертите в бранша.

В момента един от претендентите за закупуването на част от активите се нарича групата Avtokomponent.

Основана през 1997 г., Faurecia работи в Русия от 2005 година. Основната й дейност е производство на седалки, електроника, интериорни части и изпускателни системи. Компанията оцени еднократните разходи за напускане на Русия на 143 милиона евро в годишния си отчет за 2022 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст