UBS предложи да придобие Credit Suisse за 1 млрд. долара

Най-голямата банка в Швейцария UBS направи оферта за придобиване на Credit Suisse за 1 милиард долара, съобщи Financial Times.

Според изданието, швейцарските власти възнамеряват да променят законите, за да могат да извършат сливането без процедурата за гласуване на акционерите на двете финансови институции. Без това има риск сделката да не бъде договорена преди отварянето на борсите в понеделник.

Според вестника, UBS е готова да плати по 0.25 швейцарски франка (0.27 долара) за всяка акция на Credit Suisse. Ценните книжа на кредитната институция бяха оценени на 1.86 франка (2 долара) при затварянето на търговията в петък. Както пояснява изданието, проектът на споразумението предвижда липсата на значителни неблагоприятни промени като условие за запазването му в сила. Тази клауза ще позволи на UBS да не изпадне в неизпълнение, ако суапът за кредитното неизпълнение на Credit Suisse се повиши със 100 базисни пункта.

Източниците на вестника признават, че ситуацията се променя много бързо, така че не могат да гарантират, че условията на сделката ще останат непроменени. Според събеседниците на Financial Times, контактите между представители на двете банки са много ограничени, а условията на сливането се определят до голяма степен от Швейцарската национална банка (SNB) и швейцарския финансов регулатор FINMA, които са заинтересовани преди всичко от изграждането на доверие в банковия сектор на конфедерацията.

За проблемите на Credit Suisse

В интервю за Bloomberg главният изпълнителен директор на Credit Suisse Улрих Кьорнер съобщи за продължаващо оттегляне на парични средства от клиенти. Финансовите анализатори обърнаха внимание на изявлението на Saudi National Bank, чийто дял в Credit Suisse е най-голям и достига 9.8 процента, за абсолютното нежелание да помогне на швейцарската банка чрез увеличаване на участието си в капитала.

В четвъртък SNB беше принудена да отпусне заем до 50 милиарда франка (около 53.7 милиарда долара) на Credit Suisse. Това обаче не спря котировките на акциите на кредитната институция да паднат, тъй като големите инвеститори отказаха да й предоставят допълнителен капитал. В резултат на това до края на търговията в петък капитализацията на Credit Suisse падна до 8 милиарда долара спрямо 56.6 милиарда долара за UBS.

Според Financial Times сливането се усложнява от размера на двете банки, чиито общи активи доближават 1.7 трилиона долара. В тази връзка, според изданието, се разглежда възможността за придобиване на UBS на някои подразделения на конкурентна банка. В събота Reuters съобщи, позовавайки се на източници, че UBS търси 6 милиарда долара държавни гаранции от швейцарското правителство, за да може да поеме Credit Suisse.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST