ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ако поискаме, можем да станем континентален транспортен хъб

Г-н Новаков, тъй като започваме поредица, в която ще участват цяла плеяда професионалисти, вашата задача е да обрисувате общата картина по темата, от която после ще развием отделни детайли и аспекти. Откъде да тръгнем?

– Нека първо да оценим мястото на България от чисто географска гледна точка, да разгледаме свързаността й със съседните държави и да направим анализ на транспортните коридори – как и откъде минават. Нашите съседи създават ли алтернативни маршрути на така заложените коридори и какъв е националният ни интерес да “хванем” и да управляваме възможно най-големи транзитни потоци?

Но да поставим тази тема в контекст, защото ние обикновено я разглеждаме някак изолирано, сякаш сме разположени на друга планета.

– Да, това е един от големите проблеми. Светът е нещо динамично и след като бяха затворени транзитните коридори през Байкало-Амурския път, всичко от Централна Азия взе да влиза в Европа през нашите географски ширини. За нас това е една прекрасна възможност- освен да увеличим транзита и да привлечем нови инвестиции, да превърнем България в Балкански транспортен хъб за Европа. Разполагаме с дадености и имаме реални възможности да направим това. Има още една опция, която е не по-малко интересна: доста преди да започне войната в Украйна, започна работа по няколко алтернативни транспортни коридори, които продължават да се развиват и предстои подписването на споразуменията. Един от тях е “Персийски залив – Черно море”, в който участват шест държави: Иран, Армения, Грузия, Азербайджан, Гърция и България. Реално обаче обслужваните държави ще бъдат само четири – Иран, Армения, Грузия и България. Това е един коридор, който е по оста “Изток – Запад” и който – при правилна българска държавна политика – би могъл да осигурява суровините за енергетиката на цяла Европа.

Вижте първа част от интервюто със Стоян Новаков:

На цяла Европа?

– Да, на цяла Европа. Общо взето, преди природният газ за Европа идваше от Русия. Това в момента не може да стане, т.е. алтернативата са държавите от Каспийския регион. Именно това е въпросният коридор “Персийски залив – Черно море”.

Има ли достатъчно ресурс, който по този коридор да захрани цяла Евро? Общоевропейската икономика все пак огромна.

– Има изградени трасета – от Каспийския регион през Иран и Турция, които да обезпечат сериозни количества. Ако не са достатъчни за цяла Европа, то все пак могат да захранят голяма част от нея. Естествено, това може да се развие. В момента знам, че изграждат интерконектор между Иран и Армения с газова връзка и това, което навремето беше “Южен поток”, днес няма да свързва Русия с България, а Грузия с България – през Поти или Батуми. Чисто суровинно, в момента Европа е много ощетена, защото енергоносителите са много скъпи, а икономиката й не е толкова конкурентоспособна.

Този проект, ако се осъществи, ще помогне ли на България? В смисъл такъв, освен да ни снабдява с ресурси, да станем “гара разпределител” на енергийни ресурси към цяла Европа и да печелим от това?

– За мен това е абсолютно задължително и трябва да е част от нашата национална стратегия. Тоест – този път (в смисъл на коридор – бел. ред.) не носи само транспорт, той носи и енергийни ресурси, и възможности за инвестиции. А България ще става все по-интересна и по-интересна за инвеститорите. Идеята е, че във връзка със “Зелената сделка”, която започва през 2025 г., автомобилите генерално трябва да бъдат качени на релси. Какво ще рече това? Във връзка с по-малкия карбонов отпечатък на транспорта, по-голяма част от маршрутите си камионите ще ги пропътуват, натоварени на жп платформи. А това ще рече, че трябва да има изградени интермодални терминали. В момента има един работещ в Пловдив, а в Плана за възстановяване и устойчивост е заложен още един – в Русе. Иначе има невероятно много места, където това може да се случи.

Вече говорим за коридор, който да е “Юг – Север” и да е продължение на “Изток – Запад”?

– Точно така. България е много богата с географското си местоположение и през нея за момента минават пет коридора.

Затова казахме, че териториално погледнато, може би сме най-важното европейско кръстовище.

– Така е, въпросът е, че трябва да поизбързаме, тъй като нашите съседи правят алтернативни маршрути на въпросните коридори. Идеята за национално развитие на транспорта е максимално добра свързаност с всички съседи, за да можем да обезпечим чисто математически въпросния транзит на брой превозни средства на входа и на изхода. В момента това, което влиза и излиза само през южната ни граница – през „Капитан Андреево“, са грубо 4000 превозни средства на ден. Когато се пусне и ГКПП „Лесово“ в пълен капацитет, въпросната бройка товарни единици няма да могат да излязат, математически няма откъде да излязат, през кои пунктове. Така че имаме още много какво да работим по темата.

А защо само „Капитан Андреево“ е точката за сухопътен вход за държави от Азия и изобщо за страни извън Европейския съюз към него? Защо тази точка не бъде дублирана?

– Дублира се. Има втори пункт – ГКПП „Лесово“, който е до „Капитан Андреево“.

Но този вход, който е при Малко Търново, почти не се използва.

– През март месец 2022 г. подписахме – при увеличение от три пъти на квотите с турските превозвачи – през Малко Търново да може да преминава и лекотоварен трафик, тъй като все още няма инфраструктурна обезпеченост на това трасе. Но да – смятаме, че е абсолютно наложително магистрала “Черно море” да се свърже с Малко Търново – през Бургас, тъй като това ще доведе до свързаност на цялото Черно море – от Истанбул до Констанца.

Ето това е стратегическият елемент.

– Това също е връзка север – юг и е задължително да се случи. За съжаление строителството на АМ „Черно море“, която тръгва от Свиленград, минава през Бургас и Варна, и стига до Констанца, все още не е започнало. Това е стратегическо трасе и по линия на нашите съюзници от НАТО, защото трябва да обслужва не просто товарен и пътнически трафик, а когато – по него ще бъдат превозвани военна техника и хора.

При това положение можем ли да използваме и тази възможност – да получим ресурсно обезпечаване, защото това е трасе, свързано с интересите на НАТО?

– Не само. Започнахме да разговаряме с колегите от Министерството на транспорта за свързаността ни с Румъния, тъй като тя е изключително лоша, и така стигнахме до идеята за пет моста, като тя е обоснована от един единствен факт, че това са места от двете страни на реката, които имат пътна свързаност – довеждаща и отвеждаща инфраструктура. Толкова са точките – дали всички ще се случат или не, не можем да кажем, но при всички случаи поне част от тях трябва да се реализират, защото трафикът е твърде голям. Дори планираният втори мост в Русе няма да може да обслужи натовареността в достатъчна степен. Именно войната е нещото, което може да даде тласък на тези взаимоотношения между България и Румъния. Защото това, което развиват румънците като национален интерес, е водният път “Рейн – Майн – Дунав”, завършващ на пристанището в Констанца. Развиват си магистралата “Констанца – Букурещ – Тимишоара – Арад – унгарска граница”, но не желаят много-много да се свързват с България с проектите, които правят…

Какви са причините да не искат да се свързват с България?

– Тях ги интересува да работи максимално добре пристанището в Констанца, тъй като това е техен национален интерес, заедно с Fast Danube – друга програма, която е за корабоплаване по Дунав.

Те не искат да споделят трафика с нас и искат всичко да минава през техни точки?

– Точно така. Но именно поради факта, че сме съюзници в НАТО, и това беше идея, която даде Соломон Паси. Можем да се възползваме от един от механизмите: когато става въпрос за инженерна инфраструктура, обслужваща съюзническите държави, тази свързаност трябва да бъде осъществена.

Откъде минава този трафик, който ние искаме да пренасочим през нашата държава, която Господ ни е отредил да бъде кръстопът? Откъде минава сега и как ни заобиколиха тези изключително рентабилни трасета?

– За Румъния вече уточнихме. От юг на север трасетата не са достатъчно развити. Този проблем трябва да бъде решен, защото тези трасета са алтернатива и на проливите – Босфора и Дарданелите, където миналата година таксите бяха увеличени между 5 и 7 пъти.

Това, което казвате, е изключително важно.

– Ние едвам реагирахме като държава, въпреки че частният сектор имаше изключително остра реакция, защото това много оскъпява и затруднява кораборемонта на родна територия. Ремонтър на един кораб е поскъпнал между 30 000 и 50 000 долара. Тоест – правиш един цял сектор недостатъчно конкурентоспособен, а той е изключително важен. Това е едното! Другото е, че дори търговията, която върви по море, ще се оскъпи – с около евро и половина на тон – заради по-високите такси за преминаване през Босфора.

Ако се направи алтернативно сухопътно трасе, то ще бъде ли по-изгодно икономически?

– При всички случаи е предвидено да има две точки в Гърция – пристанището Александруполис и още едно друго, плюс Солун. – да се направи точно този път – да се качат на железница и да се транспортират по посока север – юг. Това едновременно ще съкрати времето на преминаване и ще облекчи доставките. Защото в момента по море от нашата страна в Румъния влиза само една голяма директна контейнерна линия. Реално контейнерният трафик в Черно море е в 90% от случаите е с фидери, т.е. малки контейнеровози, които “развеждат” от големите транзитни пристанища в Гърция и Турция. Тоест – коридорите север – юг ще дадат именно тази възможност – да бъде увеличен допълнително трафика на стоки.

Значи по този начин свързваме по суша Констанца с още три пристанища – Варна, Бургас и надолу – към Александруполис?

– Констанца не толкова и това е притеснението на нашите северни съседи. Защото, когато стоката влезе в България, тя оттук ще тръгне към Европа с влак или по Дунав. Няма нужда да ходи до Румъния, т.е. заради това сме недостатъчно добре свързани със северната ни съседка.

Следва продължение…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст